Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag02.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Omvårdnad

Sjuksköterskan som lär dig sticka säkert

Publicerad: 22 September 2017, 13:07

TESTPILOT. ”Jag har aldrig varit rädd för att säga vad jag tycker och är glad att jag kunnat bidra”, säger Marie Raumer, ”testpilot” för sticksäkra produkter.

Foto: Per Groth/Bildbyrån

Varje år inträffar tusentals stick- och skärskador i vården. Säkrare stickverktyg bidrar till färre olyckor. Men personalen måste också lära sig nya rutiner.


Ämnen i artikeln:

Lasarettet i Enköping

Även små stick- och skärskador räcker för att bli smittad med hepatit eller hiv. För att förhindra detta har ­Marie Raumer, sjuksköterska på Enköpings lasarett, engagerat sig för att öka kunskapen om riskerna.

Under flera år har hon och hennes kollegor också varit ”testpiloter” för nya sticksäkra produkter, som utvecklats av olika företag.

– Nu har det kommit allt fler nålar med olika skydd. Jättebra. Men om personalen inte får del av dem ska de reagera och agera. De måste ställa krav på ledning och uppköpare, säger Marie Raumer.

Det har kommit allt fler nålar med olika skydd. Det är jättebra. Men om personalen inte får del av dem ska de reagera, agera och ställa krav. – Marie Raumer, sjuksköterska på Enköpings lasarett.

I takt med att verktygen blivit säkrare, och fler tänker på hur de hanterar vassa föremål, har an­delen stickskador på sjukhuset minskat, enligt Marie Raumer som också deltagit i arbetet med att ta fram informationsfilmer och material med tips och råd för en säkrare vård.

– Jag har aldrig varit rädd för att säga vad jag tycker och är glad att jag kunnat bidra med det lilla jag gjort, säger hon.

Nu är informationsmaterialet Vasst och säkert klart att användas.

– Det innehåller fakta, checklistor och filmer till alla, från högsta ledningen i kommuner och landsting till skyddsombud och enskilda anställda, säger Ann-Beth Antonsson, forskare på IVL Svenska miljöinstitutet, som arbetat fram materialet. Det finns att se och läsa på nätet.

Varje år skadas runt 10 000 personer i vården av vassa föremål som nålar och skalpeller, enligt en rapport från IVL från 2012. Men det finns skäl att tro att fallen blivit färre de senaste åren. Enligt AFA försäkring fick samma år 729 personer ersättning för arbetsskada som inneburit ”risk för smitta” – där en majoritet är stick- och skärskador. I fjol fick 427 personer denna ersättning.

Arbetsmiljöverket har bara statistik över hur många som sjukskrivs efter skador från stick, nålar och vassa föremål inom sjukvården. Även där noteras en nedgång från 34 till 22 fall, mellan 2012 till 2016. Hittills i år har Arbetsmiljöverket fått in tolv anmälningar om stick­olyckor som inneburit sjukskrivning.

För att öka förståelsen för orsakerna till olyckorna har Svenska miljö­institutet intervjuat drygt 80 vårdanställda som drabbats av stick- eller skärskada i arbetet. Intervjuerna visar att det krävs mer än sticksäkra nålar för att undvika skador. Personalen måste även ändra invanda rutiner, för vassa föremål kommer det ju fortsätta att finnas i vården.

– Trots att man lärt sig annat så ska man till exempel inte sätta tillbaka locket på en använd nål, den ska direkt ner i gula burken. Vid operation sker många skador när personal räcker instrument till varandra. En metod är att lägga ifrån sig skalpellen, eller det vassa instrumentet, på en bricka, där nästa person kan hämta upp det, säger Ann-Beth Antons­son.

Inom EU har arbetsmarknadens parter enats om ett avtal för att minska stick- och skärskadorna. I Sverige är detta omvandlat till ett direktiv i Arbetsmiljöverkets föreskrifter.

Marie Raumer hoppas att sjukvårdspersonal, och deras chefer, ska dra nytta av de råd som nu ges ut.

– Det handlar ju bara om att följa lagar och bestämmelser för att personalen ska få en så säker arbets­miljö som möjligt.

Filmtips

Filmer om ett stick- och skärsäkert arbetssätt finns här.

MIA WÄRNGÅRD

Ämnen i artikeln:

Lasarettet i Enköping

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev