Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Sjuksköterskelösa avdelningen som inte blev det

Publicerad: 15 augusti 2017, 07:31

Lasarettet i Ystad

Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

I Ystad öppnade innan sommaren en avdelning där det var tänkt att vården skulle bedrivas av läkare och undersköterska, men så blev det inte riktigt.


Ämnen i artikeln:

Lasarettet i YstadDanderyds sjukhus

Avdelningen ligger i direkt anslutning till en dygnet runt-öppen hjärtintensivvårdsavdelning, och har hjälp av sjuksköterska därifrån vid behov.

– Vissa dagar har vi haft en sjuksköterska som bara är här på vår avdelning. Från första dagen har det funnits tillgång till sjuksköterskekompetens, säger Gustav Tallroth, överläkare och ställföreträdande verksamhetschef, Ystad lasarett.

Huvudskälet, enligt honom, är att i Sverige har uppgifter som att sätta nål samt att bereda dropp och blodtransfusioner övergått från att vara läkaruppgifter till att bli sjuksköterskeuppgifter.

– Man insåg att man skulle få utbilda läkargruppen att lära sig dessa tekniska ting och det är en stor uppgift, speciellt inför sommaren. Det tar dessutom mycket tid från läkarkollektivet som i stället skulle kunna användas till diagnostik och behandling.

Avdelningen som ligger i anslutning till hjärtintensivvårdsavdelningen, är en del av akutmottagningen och här hamnar patienter som behöver en snabb utredning, eller behöver observeras under några dagar eller timmar.

Avdelningen har öppet mellan klockan 8-21, och om en patient inte är färdigbehandlad när avdelningen stänger får den gå tillbaka till akutmottagningen.

Karin Ekelund, som är divisionschef för specialiserad närsjukvård, anser att patienterna på avdelningen har fått en bra vård och att det hittills har varit patientsäkert.

– Förutsatt att detta har fallit väl ut och fortsätter att falla väl ut så ser jag det som en bra lösning för våra patienter och en bra förlängning av vår akutmottagning. I annat fall hade dessa patienter legat på en bår på akuten, säger hon.

Vad gäller avvikelser så är det oförändrat jämfört med tidigare, då det fanns en akutvårdsavdelning som var bemannad med läkare, sjuksköterskor och undersköterskor, enligt Karin Ekelund.

En nackdel som Gustav Tallroth lyfter fram är att arbetsmiljön har blivit försämrad, eftersom den nya avdelningen ligger i anslutning till hjärtintensivvårdsavdelningen, vilket innebär att det blir både mer spring och folk överallt.

– Det är klart att jag tycker att det är en fördel om man har ett väl sammanhållet arbetslag, kommer det in en sjuksköterska ibland som ska göra en viss uppgift så är hon ju inte deltagande på samma sätt i vården generellt, säger Gustav Tallroth.

Tror du att vi kommer att se mer av den här typen av avdelningar i framtiden?

– Nöden har ju gjort att man måste tänka nytt. Jag kan nog tänka mig om det är pressade situationer så blir nog den här typen av lösningar aktuella. Men jag tror inte att det här blir en permanent lösning, för alla kompetenser behövs.

Även Danderyds sjukhus öppnade två avdelningar utan sjuksköterskor innan sommaren, och där stänger nu den ena avdelningen på fredag denna vecka efter att sommartoppen är över.

– Det var en lösning inför sommaren på grund av att vi inte har lyckats rekrytera sjuksköterskor, säger Andreas Kling, vårdchef för medicinavdelningarna på Danderyds sjukhus till tidningen Vårdfokus.

Den andra sjuksköterskelösa avdelningen fortsätter att vara öppen på obestämd tid.

De sjuksköterskelösa avdelningarna ska inte haft fler avvikelser, jämfört med vanliga vårdavdelningar, enligt Andreas Kling, och det ska inte heller handla om några allvarligare incidenter.

Relaterat material

Ystad öppnar avdelning utan sjuksköterskor

Även Danderyd öppnar avdelning utan sjuksköterskor

EMILIA LARSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News