Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Sjuksköterskor besvikna efter lönebesked

Publicerad: 9 april 2014, 07:56

Landstinget i Stockholm satsar 59 miljoner kronor på höjda löner. Men färre än hälften av sjuksköterskorna får ta del av pengarna.


Enligt politikernas direktiv skulle ingen sjuksköterska inom satsningen få mindre än 1 500 kronor i löneökning från de tillskjutna pengarna. Det innebär att mer än hälften av de specialistsjuksköterskor, barnmorskor och biomedicinska analytiker som pengarna är avsedda för inte märker av någon löneökning, rapporterar Dagens Nyheter i dag.

På Karolinska universitetssjukhuset i Solna är besvikelsen stor.

– Folk är uppgivna och jätteledsna, stämningen är närmast apatisk, säger Jonas Lindberg, förtroendevald inom Vårdförbundet, till Dagens Nyheter.

Nästan 70 procent av sjuksköterskorna på sjukhusets centralintensiv fick inte del av löneökningen och enligt Jonas Lindberg vill många sluta.

Anna Starbrink (FP), landstingsråd i Stockholm som tog initiativ till lönesatsningen, framhåller att man måste kunna göra lönekarriär även inom landstinget.

– Det är viktigt att vi har bra sjuksköterskelöner. Men min lösning är inte att ge alla samma lön eller att satsa på de nyast anställda och höja ingånglönerna, utan att jobba med löneutveckling, säger hon till Dagens Nyheter.

Relaterat material

Lönesatsning på varannan

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev