Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Sjuksköterskor flyr Helsingborgs lasarett

Publicerad: 17 oktober 2017, 09:06

Foto: Pressbild

Den kvotmodell som stoppade en tidigare sjuksköterskeflykt är på väg bort. Och nu har sju operations- och anestesisjuksköterskor sagt upp sig från Helsingborgs lasarett.


Ämnen i artikeln:

Helsingborgs lasarettRegion Skåne

– Man tar slut på sig själv och man känner sig inte hörd. Det är patienterna som hela tiden blir lidande eftersom arbetsgivaren räknar med att vissa av oss slutar, vilket resulterar i stängda operationssalar och patienterna får vänta längre på planerade operationer, säger operationssjuksköterskan Sofie Höjing som är en av de sju som sagt upp sig.

Våren 2016 lämnade ett stort antal anestesisjuksköterskor Helsingborgs lasarett på grund av missnöje med arbetsvillkoren och tiden för återhämtning. Efter en del förhandlingar kom en lokal kvotmodell på plats som gav mer tid för återhämtning. Missnöjet lade sig, arbetsmiljön förbättrades och nästan alla operationssalar kunde hållas öppna, minns Sofie Höjing.

– Vi producerade mer vård och alla strävade mot samma mål. Nu är det inte alls på det viset.

Efter att Region Skåne träffat ett regionalt kollektivavtal med Vårdförbundet stod det efter en tid klart att kvotmodellen i Helsingborg skulle försvinna. Regionen ville ha likdana avtal i hela Skåne.

Från början var det sagt att Sofie Höjing, som valt att bara jobba natt, skulle få en 32 timmarsvecka med det nya avtalet. Nu står det däremot klart att hon får en veckoarbetstid på 34,33 timmar. Med barn varannan vecka skulle det innebära att hon skulle vara tvungen att ta en del dagpass för att få ihop timmarna. I stället landade hon i beslutet att säga upp sig.

Finns det något som skulle få dig att komma tillbaka?

– Ja, att vi får ett bättre avtal. Jag tänkte att jag skulle klara 32 timmar i veckan, men nu blir det 20 timmar mer på tio veckor. Och 50 timmar mer om man jämför med innan, när vi hade kvotmodellen.

Sofie Höjing säger att hon och kollegorna saknat en dialog med arbetsgivaren. Alla operations- och anestesisjuksköterskor har skrivit under skrivelser som under sommaren skickats till arbetsgivaren. Men något svar har de inte fått och Sofie Höjing upplever att arbetsgivaren inte velat prata med dem. All information har i stället kommit via media.

Björn Zackrisson, förvaltningschef för Skånevård Sund, träffade specialistsjuksköterskorna under måndagen.

– Jag tar med mig det missnöje som de gav uttryck för under mötet och ska se över möjligheterna att skapa en lösning, säger han till Dagens Medicin.

Björn Zackrisson är tydlig med att han inte lovar någonting men att han redan i dag, tisdag, ska lyfta frågan med koncernledningen och hr-direktören i Region Skåne. Han understryker också att en eventuell lösning skulle handla om hela regionen och inte innebära något specialundantag för Helsingborgs lasarett.

– Det ska inte löna sig att byta sjukhus inom regionen utan alla medarbetare ska ha samma förutsättningar att göra ett bra jobb.

Sofie Höjing har nu ett annat jobb med ett annorlunda upplägg och vad hon beskriver som en väldigt positiv känsla.

– För den här negativa energin, den är inte hälsosam. Jag gillar mitt jobb och vill kunna göra det – och må bra.

Är det i Skåne?

– Nej, det är i annan region.

Fotnot. Enligt Björn Zackrisson innebär regionens lokala kollektivavtal med Vårdförbundet att alla personer som jobbar natt har en veckoarbetstid på 32 timmar.

Relaterat material

Mindre natt i skånskt avtal

Narkossjuksköterskor säger nej till bud

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev