onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Sjuksköterskor föreslås få skriva ut naloxon

Publicerad: 11 januari 2018, 07:00

Foto: Pontus Ferneman/Bildbyrån

Sjuksköterskor ska ha samma rätt att skriva ut läkemedlet naloxon, som ges vid överdoser, som läkare. Det föreslår Läkemedelsverket och Socialstyrelsen.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelsverketSocialstyrelsen

I rapporten, som lämnades över till regeringen på onsdagen, står det också att räddningstjänsten bör få möjlighet att ge ut läkemedlet i väntan på ambulans. Även att läkemedel ska kunna finnas tillgänglig direkt, i stället för att hämtas ut på ett apotek. Målet är att antalet personer som dör av heroinöverdoser och andra droger ska minska.

”Syftet är att göra naloxon mer tillgängligt för personer i riskzonen för att överdosera opioider (droger), för dem som riskerar att bevittna en överdos eller är först på plats efter att det har hänt”, säger Eva Nyman, läkemedelssamordnare på Socialstyrelsen i ett pressmeddelande.

Förändringen gör det också möjligt att starta ett naloxonprogram som skulle kunna skötas av kriminalvården eller sprututbytesverksamheter.

Medicinen naloxon fungerar som ett motgift och tar bort ruset från heroin inom bara några minuter, vilket kan rädda livet på den som tagit en överdos.

Relaterat material

Fler får behandling mot opioidmissbruk

Nu kan Naloxon skrivas ut

regeringen vill ha snabb lösning för naloxon

Nej till läkemedel mot överdoser

Naloxon blir fråga för riksdagen

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev