Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Sjuksköterskor sågar Syrror

Publicerad: 20 oktober 2016, 09:21

TV4:s nya dramaserie ”Syrror” har fått ett milt sagt ljummet mottagande bland verkliga sjuksköterskor. Bara namnet väcker kritik.


”Orealistiskt” är kanske det ord som mest sammanfattar vad verklighetens sjuksköterskor tycker om det första avsnittet av ”Syrror” som visades på onsdagen.

”Vi kämpar för att visa verkligheten i vården och så gör TV4 en serie som är rena skämtet!” skrev Jenny Olsson, ordförande i Vårdförbundet avdelning Västerbotten, på Twitter.

– Bara titeln provocerar. Det känns lite som ett hån, säger Jenny Olsson till Dagens Medicin.

Hon nämner också, likt många andra, att serien inte är realistisk. ”Vilken vidareutbildning går man och vilken tjänst söker man för att få jobba på akuten, iva och operation samtidigt?” frågar sig en person på Twitter.

Det har man varit väl medveten om, säger seriens producent Elin Kvist på TV4. Men det är ett avkall för att ge serien nerv.

– Under hela processen, redan under manusstadiet var medicinska sakkunniga med, och en sjuksköterska var med under inspelningen. Även i efterbearbetningen, berättar hon.

Somliga kommenterar att verkligheten för sjuksköterskor präglas av tungt ansvar, dålig löneutveckling och stress…

– Just den kommentaren tyckte jag var så fin. Jag förstår att det kanske är en massa tekniska detaljer som vi kanske inte kan återspegla på helt rätt sätt, men jag tycker att om det är något vi lyckats med i serien så är det att visa på den psykiska och fysiska ansträngningen som det är på ett sjukhus i den rollen. Det hoppas jag verkligen att man kommer att känna om man tittar på säsongen, och att vi visar vilket fantastiskt jobb sjuksköterskorna gör.

Folk kommenterar också den tydliga hierarkin på Syrrorna-sjukhuset och att det finns en konflikt mellan manliga läkare och kvinnliga sjuksköterskor. Det är något som Elin Kvist menar är ett sorts dramaturgiskt avstamp som vi kommer att se mindre av senare i serien.

– Vi har velat skildra hierarkierna som kan finnas på ett sjukhus och hur det kan upplevas. Det har vi velat spegla. Inte på alla sjukhus så klart, det här är vår fiktiva värld.

Varför en sjukhusserie?

– Ett sjukhus är en stark arena för ett drama med ”liv och död” och mycket som står på spel hela tiden. Men också att det finns ett varmt omhändertagande. Och för oss i just det här fallet är det häftigt att lyfta fram fyra starka huvudkaraktärer som är kvinnliga, och att lyfta fram sjuksköterskor i stället för läkare, säger Elin Kvist.

Men namnet då? Vad ville ni förmedla med ”Syrror”?

– Det är för att locka intresse och för att man direkt ska förstå vad man kommer att se och för att man ska förstå att det inte är en realityserie eller dokusåpa. Det är skitsvårt att komma på en titel. Vi ville också trycka på systerskapet mellan de fyra huvudkaraktärerna. Då landade vi i ”Syrror”. Och jag tror att om man tittar på hela serien så kommer man känna en respekt för yrket, säger Elin Kvist.

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev