Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Sjuksköterskor som lämnat vården vill återvända

Publicerad: 7 februari 2017, 11:35

Runt 9 000 av alla sjuksköterskeutbildade arbetar utanför vård och omsorg. Men många av dem kan tänka sig att återvända, om villkoren blir bättre, enligt SCB.


De viktigaste faktorerna för att återgå till sjukvården är högre lön, större möjlighet att styra över arbetssituationen samt rimligare arbetsbelastning i förhållande till arbetstid. Det visar en ny rapport som Statistiska centralbyrån, SCB, gjort om sjuksköterskor som lämnat vården.

Under 2014 fanns det 111 000 utbildade sjuksköterskor under 65 år i Sverige. Av dem hade runt 8 procent, nästan 9 000, lämnat yrket helt, och arbetade utanför vård och omsorg.

Bland dem som lämnat yrket helt arbetade en majoritet med organisations- eller utredningsfrågor. Många hade övergått till universitets- och högskoleundervisning, enligt SCB:s  enkätundersökning. De flesta, 80 procent, uppgav att de i och med karriärbytet fått högre lön.

Cirka 60 procent av dem som slutat upplevde att den bristande möjligheten att styra över arbetssituationen bidrog till beslutet. Omkring 50 procent uppgav att arbetsbelastningen i förhållande till arbetstid spelade en stor roll.

Lite över hälften hänvisade till lönen.

Runt 45 procent angav psykisk påfrestning som orsak. Bristande ledarskap var en annan förklaring.

Bland sjuksköterskor mellan 25 och 49 år kunde mer än hälften, 65 procent, tänka sig att återvända till sjukvården igen om de fick större möjlighet att styra över arbetssituationen, fick rimligare arbetsbelastning och högre lön.

SCB har även frågat i vilken mån sjuksköterskorna anser att utbildningen förberett dem inför yrket. 80 procent angav de var mycket eller ganska väl förberedda.  Men män tyckte i högre grad att det inte var så. 25 procent menade att utbildningen inte lyckades ge dem den beredskap som de behövde inför klivet ut i yrkeslivet.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev