Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Sjuksköterskorna tar både kropp och själ

Publicerad: 11 maj 2016, 05:00

Kompletterande utbildning i psykoterapi gör att Vanja Wiveson, Marie Sodell, Madelen Palm och Margareta Hedström, alla sjuksköterskor vid Karolinska universitetssjukhusets onkologi, kan arbeta i en särskild roll med de psykologiska aspekterna kring cancern.

Foto: Anna Tärnhuvud/Bildbyrån

De är sjuksköterska och terapeut i en och samma person. De psykosociala sjuksköterskorna på Karolinskas onkologiska klinik ser till att själen inte glöms bort i cancervården.


– Vi är samtalsterapeuter som dessutom har en sjuksköterskeutbildning i botten, säger Madelen Palm.

Till henne eller någon av de and­ra psykosociala sjuksköterskorna på sektionen för cancerrehabilitering kommer cancerpatienter som behöver stödsamtal under eller efter sin behandling, eller som bara vill få en möjlighet att träffa andra i samma situation genom någon grupp­aktivitet.

De psykosociala sjuksköterskorna har förutom onkologi läst grund­läggande psykoterapi. Alla är de eniga om att den dubbla kompetensen är en stor fördel i mötet med patienterna.

– Vi fångar upp alla dimensioner i en cancersjukdom, både det fysiska och det psykiska, säger Margareta Hedström.

– Till exempel kan vi definiera biverkningar av medicinering. Bröstcancerpatienter som får antihormonell behandling mår ibland väldigt dåligt psykiskt. Då kan vi förklara att det är normalt att må som du gör. Bara en sådan sak kan räcka ibland, säger Marie Sodell.

Många patienter vill veta om de ska berätta om sjukdomen för sina barn. Det råder sjuksköterskorna alltid patienterna att göra, och när det är tufft kan de ha samtal med hela familjer. Ett förråd av gosedjur finns till hands för den som behöver något mjukt att krama.

Konceptet med psykosociala sjuksköterskor liknar till viss del kontaktsjuksköterskornas roll, med ett par viktiga skillnader, däribland utbildningen.

– Vi jobbar inte heller på vanliga mottagningar eller avdelningar utan har patienter bokade till oss hela dagarna, på samma sätt som kuratorer eller psykologer har, säger Madelen Palm.

Är det tyngre att jobba som psyko­social sjuksköterska än som vanlig sjuksköterska?

– Både och. Vi får visserligen ta del av det allra tyngsta, men sam­tidigt är det kanske lättare så till vida att vi faktiskt har tid att ta hand om de här frågorna. Jag tror att vanliga sjuksköterskor kan bli stressade av att det psykiska ska hanteras ovanpå alla andra åtaganden och arbetsuppgifter.

En vanlig dag har de mellan fyra och sex patientbesök var. Innan Margareta Hedström utbildade sig till psykosocial sjuksköterska saknade hon ofta möjligheten till att verkligen fördjupa sig i sina patienter. Nu kan hon erbjuda sina patienter 45-minuters samtal – och sy ihop det fysiska med det psykiska.

– Det är fantastiskt att få greppa kropp och själ tillsammans. Det är en styrka och trygghet för både oss och våra patienter att vi har den här dubbelkompetensen, säger hon.

ANNA-CAJSA TORKELSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev