Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Omvårdnad

Sjuksköterskors flykt från vården en myt

Publicerad: 9 juli 2014, 07:36

Rotationen på arbetsplatserna har i alla fall tilltagit, de nya sjuksköterskorna är otåligare, säger Kerstin Erlandsson, avdelningsordförande för Vårdförbundet i Dalarna.

Foto: Mikael Forslund

Åtta av tio sjuksköterskor är kvar inom vården 16 år efter att de tagit examen. Det visar ny statistik från Vårdförbundet.


Som svar på frågor under kongressen i våras har Vårdförbundet försökt ta reda på hur det egentligen ser ut bland sjuksköterskor – lämnar de yrket i den höga grad som påstås?

Socialstyrelsen har servat med nationell statistik. Den visar hur stor andel av de sjuksköterskor som utexaminerades under åren 1995–2011 som jobbar i yrket.

Ett år efter examen jobbade nio av tio sjuksköterskor i sjukvården, 90 procent. För varje år som går hoppar sedan en eller max två procent av. År 16 var sju av tio kvar som sjuksköterskor. En tredjedel av dem som hoppat av hade gått vidare till ett annat legitimerat vårdyrke, de flesta som barnmorska. Det betyder att åtta av tio var kvar inom vården.

– Statistiken visar också att avhoppen inte heller har ökat bland nyutexaminerade sjuksköterskor under senare tid, konstaterar Per Malmquist, utredare på Vårdförbundet som beställt statistiken.

Tvärtom anses sjuksköterskor, liksom utbildade i andra vårdyrken, vara mycket trogna sitt yrke jämfört med många andra yrken. Enligt Hans Schwarz, statistiker på Socialstyrelsen som tagit fram siffrorna, börjar man jobba med det man examinerats för, och jobbar kvar.

En tredjedel av dem som inte längre jobbade som sjuksköterskor hade utvandrat, gått i pension eller jobbade inte av andra skäl. Den sista tredjedelen hade slutat jobba inom hälso- och sjukvården och bytt jobb. Ofta var de vårdlärare eller hade and­ra tjänster inom offentlig förvaltning, enligt Hans Schwarz.

Många tror att kollegor slutar

Trots att så många uppenbarligen stannar som sjuksköterskor, är ändå föreställningen att många hoppar av så stark ute i vården. Kanske beror det på att rotationen blivit större. Sjuksköterskor byter arbetsplatser inom landstinget eller går vidare till andra landsting i mycket högre grad nu för tiden, enligt Kerstin Erlandsson, ordförande i Vårdförbundets avdelning Dalarna.

– De nya sjuksköterskorna är mycket otåligare. Hamnar de på en avdelning de tycker är dålig säger de upp sig och går till en mottagning där villkoren är bättre, till exempel.

Hon är själv en av de sjuksköterskor som hade kunnat hoppa av. Otaliga gånger lekte hon med tanken att vidareutbilda sig till exempelvis läkare, arkitekt eller industridesigner på Konstfack. Men alltid stod det faktum i vägen att hon saknade högskolekompetens – något de flesta sjuksköterskor som gick vägen via den dåvarande tvååriga vårdlinjen på gymnasiet gjorde. Och att plugga ikapp blev för krångligt.

– Vårdlinjen var ett smalt stuprör. De hade väl räknat ut politiskt att det var ett sätt att behålla oss i yrket, säger hon halvt på skoj, halvt på allvar.

– De som blir sjuksköterskor i dag har en gedigen gymnasieutbildning och har större möjlighet att byta.

Stannade efter vidareutbildning

Att Kerstin Erlandsson stannade i yrket beror på att hon efter några år vidareutbildade sig till narkossjuksköterska. Jobbet blev självständigare och hon fick användning för sina naturvetenskapliga sidor. Senare har också det fackliga engagemanget på villkorssidan gett henne mycket stimulans.

– Till sjuksköterskeyrkets fördelar hör att det är bred bransch med många inriktningar, säger hon.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev