Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Sjukvårdens larmcentral kan läggas ned

Publicerad: 9 september 2019, 11:27

Jonas Andersson.

Foto: Peter Wahlström

Jonas Andersson (L), ordförande för Hälso- och sjukvårdsstyrelsen i Västra Götalandsregionen, känner sig lurad av Sjukvårdens larmcentral.


Ämnen i artikeln:

Västra GötalandsregionenAkutsjukvårdAmbulanssjukvård

I april i år tog regionens egen verksamhet Sjukvårdens larmcentral över den medicinska bedömningen av ambulanslarm från SOS Alarm.

Starten har dock varit skakig. Verksamheten har haft svårt att rekrytera personal och i somras var det vid flera tillfällen bara en sjuksköterska som bedömde alla larmsamtal om vård i hela Västra Götaland. Färre än hälften av samtalen besvaras i tid, vilket kostar regionen extra pengar i form av ”böter” till SOS Alarm som får ta över samtalen.

– Jag känner mig lite lurad av de föreställningar vi har fått av Sjukvårdens larmcentral att det här ska vi fixa och det här ska ge de effekter som vi förespeglades. Det har vi ännu inte fått. Det är en besvikelse, säger Jonas Andersson (L) till Göteborgs-Posten.

Inför Hälso- och sjukvårdsstyrelsens nästa möte ska Sjukvårdens larmcentral lämna en ny rapport om resultaten, kostnads- och bemanningsläget.

Beroende på vad de kommer fram till kan det bli aktuellt att lägga ned larmcentralen, enligt Jonas Andersson.

– Just nu är verksamheten både dyr, funkar inte och man behöver betala böter. Det är ingen optimal situation så det är klart att vi ständigt behöver ompröva beslutet, säger han.

Ann-Louise Andersson, verksamhetschef för Sjukvårdens larmcentral, anser att politikernas förväntningar varit orimliga.

– Det är inte möjligt att uppnå det resultatet med de resurser och den budget vi har fått och de förutsättningarna vi har fått, säger hon till tidningen.

Relaterat material

Längre väntetider på ambulans i Västra Götaland

Lina Berg

Reporter

debatt@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev