Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Sjukvårdens tillstånd tar plats i ny deckare

Publicerad: 3 oktober 2017, 06:35

Anne-Marie Schjetlein

Foto: Bokfabriken

I den aktuella deckaren Döden ingen ser försöker författaren och sjuksköterskan Anne-Marie Schjetlein spegla hur sjukvården ser ut inifrån, med stress och nedskärningar i blickfånget. Något hon tycker är angeläget att sätta ljuset på.

Ämnen i artikeln:

Danderyds sjukhus

Boken är den tredje i romansviten om kirurgen Andreas Nylund, som känner sig alltmer pressad i sitt brutala och drastiska arbete som kirurg, samtidigt som han upprätthåller den perfekta fasaden i sin lyxvilla utanför Tylösand. Själva sjukhusmiljön känner Anne-Marie utan och innan, som är sjuksköterska sedan 33 år tillbaka.

– När jag började skriva så skrev jag om någonting jag kände till. Samtidigt är sjukhusmiljön en passande fond för spänning, säger hon.

Författarskapet kombinerar hon med att jobba deltid på Danderyds sjukhus med utbildning och träning. Där får hon ta del av berättelser från pressad sjukhuspersonal. Verkliga problem som får större utrymme än i bokens föregångare, även om hon tar sig vissa litterära friheter.

– Jag driver allting till sin spets såklart, mord och sådant är ju bara påhittat. Men de allvarliga misstagen sker ju, det är inget fiktivt tyvärr. Det kändes angeläget för mig att sätta ljuset på det här. Vi har platsbrist, vi har sjuksköterskebrist.

Steget från att vara sjuksköterska till författare kan förefalla stort, men Anne-Marie har alltid läst och skrivit mycket. Att det var något hon skulle satsa på insåg hon dock först 2007, när hon i konkurrens med 700 deltagare blev framröstad som en av tolv som fick publicera ett kapitel i boken Dimridåer, där varje kapitel har olika författare.

– Då kände jag att jag kanske borde kliva ur skrivbordslådan.

Anne-Marie Schjetlein

Ålder: 53 år
Yrke: Författare och sjuksköterska
Aktuell med: Deckaren Döden ingen ser.

ADAM WENELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev