Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Omvårdnad

Ska bli enklare att vårda närstående

Publicerad: 26 Maj 2017, 05:31

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

För få utnyttjar möjligheten till närståendepenning. Det anser regeringen som vill skruva på reglerna för hur man kan få ersättning för att stödja en svårt sjuk familjemedlem, vän eller granne.


Ämnen i artikeln:

Försäkringskassan

– Det här är en möjlighet som har funnits men som har utnyttjats av ganska få. Därför gör vi nu det enklare att använda den här möjligheten, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) till TT.

– Det ska naturligtvis vara möjligt att när man har någon närstående svårt sjuk så ska man kunna vara närvarande. Och även för den som är drabbad, att ha någon att hålla i handen.

Redan i dag har man lagstadgad rätt att vara helt ledig från jobbet när man får närståendepenning — eller att gå ner till deltid på 25 eller 50 procent. Regeringen vill att deltidsmöjligheten även ska gälla 75 procent och att man ska kunna växla mer flexibelt mellan hur mycket man förkortar arbetstiden.

– Det blir i någon mån ett tydligare regelverk och en större flexibilitet, säger Annika Strandhäll.

Reglerna ska också förtydligas så att det står helt klart att perioder med närståendepenning alltid ska räknas som överhoppningsbar tid, så att rätten till a-kassa inte påverkas.

Förslaget går nu ut på remiss och regeringen hoppas att riksdagen i höst ska klubba igenom de nya reglerna för att träda i kraft den 1 januari nästa år.

– Förhoppningsvis kan vi se till att det här får en större spridning och förhoppningsvis ett högre utnyttjande, säger Annika Strandhäll.

Närståendepenning

Den som avstår från arbete för att vårda en närstående — en familjemedlem eller till exempel en granne eller en god vän — som är svårt sjuk och behöver extra stöd kan få närståendepenning från Försäkringskassan.Man har laglig rätt att vara ledig från jobbet när man får närståendepenning.
Det finns inga krav på att vården ska vara sjukvård, utan det räcker med att finnas till hands och vara ett stöd.Både den som ansöker om närståendepenning och den som är sjuk måste vara försäkrade i Sverige och vården ska ges i Sverige eller i ett annat EU- eller EES-land.Ersättningen är liknande som för sjukpenning, med ett tak om 7,5 prisbasbelopp. I normala fall får man knappt 80 procent av sin vanliga inkomst.Källa: Socialdepartementet och Försäkringskassan

TT

Ämnen i artikeln:

Försäkringskassan

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev