Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Ska minska hyrpersonal med hyrmetoder

Publicerad: 25 augusti 2016, 11:53

Skånes universitetssjukhus i Lund.

Foto: Roger Lundholm

SUS ska fasa ut bemanningsföretagen. Det görs med en annan personalmix, och regionen ska locka nya anställda med fördelarna hos både landsting och bemanningsföretag. Men Vårdförbundet är tveksamt.


Ämnen i artikeln:

Skånes universitetssjukhusRegion Skåne

Kostnaderna för hyrpersonal har på Skånes universitetssjukhus, SUS, har ökat kraftigt. Förra året spenderade sjukhuset 63 miljoner kronor på hyrsjuksköterskor. 2014 var det 24 miljoner.

Det finns sedan ungefär ett år tillbaka ett regionbeslut i Skåne om att minska beroendet av hyrpersonal. Men SUS har inte haft en tillräckligt stark handlingsplan för att göra det, och sjösätter därför ett nytt projekt den 1 oktober.

– Vi har förberett beslutet under sommaren och kartlagt beroendet av bemanningsföretag, genomfört riskanalys, förberett annonsering och så vidare. Vi har inte lyckats tidigare för att vi inte har varit tillräckligt kraftfulla i det arbetet, säger Gudrun Berggren, HR-chef på, SUS.

Utfasningen av hyrpersonal görs i tre steg. Det första tas 1 oktober och berör hyrsjuksköterskor dagtid i sluten- och öppenvård på universitetssjukhuset och i primärvården. Till en början görs undantag för inhyrda operations-och anestesisjuksköterskor. Steg två tas 1 november och steg tre tas 1 februari nästa år.

I dag hålls 25 vårdplatser dagtid öppna genom hyrsjuksköterskor, visar en risk- och konsekvensanalys som SUS har gjort. För att klara programmet ska sjukhusets interna bemanningsorganisation, Resursteamet, utökas med ungefär 20 medarbetare. Det blir en ny ordning med bland annat färre sjuksköterskor och fler undersköterskor, där sjuksköterskorna inte ska behöva utföra arbeten som till exempel undersköterskor kan göra. En sådan för'ndring i arbetssätt menar Gudrun Berggren behövs på sikt för att klara kompetensförsörjningen.

– Vi kommer att fokusera på ordinarie personal med en anställning på SUS. Det kan vara sjuksköterskor i resursteam, undersköterskor, servicemedarbetare, och medicinska sekreterare, genom förändrade arbetssätt, säger Gudrun Berggren.

Vårdförbundet tycker inte SUS plan att fasa ut hyrpersonal och renodla sjuksköterskornas uppgifter är en dålig idé, förutsatt att det görs rätt. Men de tror att det är många fler vårdplatser än 25 som påverkas, och att utfasningen kommer att ta mycket längre tid.

– Det finns inte tillräckligt med egen personal och det är svårt att rekrytera till SUS och Region Skåne. Det gäller att få tag i undersköterskor också. Såvitt jag vet är det inte så lätt att rekrytera dem heller, säger Mats Runsten, Vårdförbundets ordförande i Skåne.

För att locka personal ska SUS skylta mer med Resursteamet, som kommer vara centralt i det nya arbetssättet.

– Många som jobbar på bemanningsföretag trivs med det här, att man kan bestämma själv hur man vill jobba. Det vill vi marknadsföra. Vi kan erbjuda den möjligheten i resursteam också, att man har årsarbetstid med stor flexibilitet, säger Gudrun Berggren.

Relaterat material

Undersköterskor ska rädda IVA

Skenande hyrkostnader på Sus

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev