Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Skåne satsar på akut dagvård

Publicerad: 22 maj 2015, 13:10

Lasarettet i Ystad.

Införandet av observationsenheter har minskat antalet akuta inläggningar.


Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


– Genom att arbeta så här undviker vi mellan en och tre inläggningar per dag i Ystad, säger Morten Ljungdahl, verksamhetschef för akuten i Kristianstad och Ystad, till Dagens Medicin.

Sedan i mars i år har Lasarettet i Ystad en så kallad observationsenhet knuten till akutmottagningen, likande enheter finns även i Kristianstad och Lund. Enheten i Ystad är öppen mellan sju på morgonen och nio på kvällen, bemannad med en sjuksköterska och en undersköterska och kan ta hand om ungefär 15 patienter varje dag. Morten Ljungdahl poängterar att det inte rör sig om slutenvård utan snarare akut dagvård.

Tanken är att patienter med exempelvis förmaksflimmer eller bröstsmärta ska observeras på enheten för att sedan gå hem när hjärtfrekvensen normaliserats eller en hjärtinfarkt uteslutits. Andra exempel på lämpliga patientgrupper är de med allergiska reaktioner, misstänkt blodpropp i benet eller enklare smärtproblematik.

När patienterna skrivs in på enheten görs en plan för vården vilket gör att de i många fall kan gå utan att återigen behöva träffa en läkare. Enheten kan även användas för patienter som behöver en blodtransfusion eller intravenös antibiotikabehandling.

– Det är en oerhört flexibel enhet på det sättet. Man måste vara flexibel i hjärnan och säga: Det här löser vi för dig, säger Morten Ljungdahl.

Han poängterar att observationsenheterna också bygger på att en läkare gör en tidig bedömning av patienten i samband med triageringen. Liknande arbetssätt är vedertaget i USA i form av exempelvis chest pain-units, i Sverige är det dock relativt nytt.

Men liknande upplägg finns i andra delar av landet, varför börjar Skåne först nu?

– Det kan man fråga sig. Jag började som chef för ett och halvt år sedan, men det är inte bara jag som ligger bakom det. Personalen har jobbat fram idéerna. Det är en lång process men det har gått oerhört snabbt i Ystad, säger Morten Ljungdahl och lyfter fram sjukhusets akutläkare som en bidragande orsak.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev