Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag17.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Omvårdnad

Skånes dospåsar gav mersmak

Publicerad: 30 April 2015, 12:44

Snart kanske i Helsingborgspackad påse.

Foto: Thinkstock

Skånes sjukhus tänker förse patienterna vid ytterligare 25 avdelningar med läkemedel i färdigpackade dospåsar.


Ämnen i artikeln:

Region SkåneHelsingborgs lasarett

De har använts i mindre skala ända sedan början av 2000-talet, men nu ska många fler sjukhuspatienter börja få de namn- och tidmärkta små påsarna för tabletter och kapslar, rapporterar Sveriges Radio Malmöhus.

Apoteket AB ombesörjer leveransen av doserna, som packas i två maskiner på Helsingborgs lasarett.

– Vi för aktiva diskussioner om att utöka med ytterligare 25 avdelningar, så sammanlagt 35 avdelningar pratar vi om, säger chefapotekaren Per Holmér vid förvaltningen Skånes universitetssjukvård till radion.

Han bedömer att multisjuka äldre är de som drar störst nytta av påsarna, och att det väldigt sällan blir fel.

Sussan Eklund är sjuksköterska på Helsingborgs lasaretts ortopediavdelning. En pilotstudie 2001 visade att de dosförpackade läkemedlen sparade cirka 30 timmar i veckan av sjukskötersketid vid avdelningen, berättar hon för Sveriges Radio.

Dospåsarna levereras på vardagarna och enligt Sussan Eklund kostar tjänsten 25 000 kronor i månaden för avdelningen, som har drygt 40 patienter,

Eva Fernvall, kommunikationsdirektör på Apoteket AB, säger till Dagens Medicin att hon räknar med väsentligt mer av individuellt förpackade läkemedel framöver. Hon nämner fördelar både i tiden som sparas för sjuksköterskorna på avdelningen och i den förbättrade patientsäkerheten. Trots det är hon tveksam till att påsarna kommer att packas ute på många fler sjukhus över landet.

– Det gäller att få stor skala för att få större effektivitet och lägre priser för sjukhusen. I dag har vi en hög kostnad per enhet, säger Eva Fernvall.

– Den här metoden har funnits i tio till femton år och håller redan på att bli gammal. Vi tittar på hur vi kan utveckla den.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev