onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Skarp kritik mot Skånes journalhantering

Publicerad: 28 maj 2018, 11:30

Foto: Thinkstock

I ett nytt beslut radar Datainspektionen upp brister i Region Skånes förmåga att hantera spärrar, behörighet och loggar i journalsystemet Melior.

Ämnen i artikeln:

DatainspektionenRegion Skåne

Dagens Medicin har tidigare rapporterat om att Datainspektionen granskat Region Skåne efter en anmälan om brister i regionens sätt att hantera behörighet och journalspärrar. I det beslut som Datainspektionen nu fattat går myndigheten hårt åt regionen.

– Bristerna innebär att patienterna hos regionen inte får det integritetsskydd som de har rätt till, säger juristen Maria Bergdahl som lett Datainspektionens granskning, i ett pressmeddelande.

Myndigheten konstaterar bland annat att anställda i Region Skåne har för vid behörighet och att det inte heller går att utföra de loggkontroller som krävs för att se om någon obehörig fått tillgång till journaluppgifter.
Datainspektionen listar även åtta krav på åtgärder som den anser att Skåne måste åtgärda.

– Flera av kraven rör brister som vi vid tidigare granskningar har krävt att Region Skåne ska åtgärda. Nu måste Region Skåne se till att patienterna i regionen kan känna förtroende för hur deras uppgifter hanteras, säger Maria Bergdahl i pressmeddelandet.

Datainspektionen kommer att följa upp beslutet och kommer då att utgå från den europeiska dataskyddsförordningen GDPR, som blev svensk lag i fredags.

Relaterat material

Datainspektionen granskar skånska journalspärrar

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev