Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Skolhälsovårdens miss kunde kostat elev livet

Publicerad: 16 juli 2019, 11:55

Foto: Thinkstock

En sjuksköterska anges ligga bakom flera allvarliga brister vid en skola i Göteborg.


Ämnen i artikeln:

IvoLex Maria

Enligt en lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, ska en vikarierande skolsköterska bland annat ha vaccinerat en allergisk elev, trots att eleven på grund av sin allergi inte ska vaccineras av skolhälsovården vilket tydligt framgår i elevens journal. Skolans samtliga tre adrenalinpennor hade vid vaccinationstillfället också gått ut och händelsen kunde, enligt anmälan, i värsta fall lett till döden.

Av anmälan framgår vidare att den vikarierande skolsköterskan vaccinerat elever i fyra klasser utan ordination samt i ett fall även vaccinerat en elev trots att vårdnadshavarna tackat nej. En elev ska ha fått vaccination trots att det inte dokumenterats och en annan inte fått vaccin trots att det dokumenterats. Den vikarierande skolsköterskan ska inte heller ha rapporterat vissa vaccinationer till det nationella vaccinationsregistret samt även ha angivit felaktiga ålders och tillväxtuppgifter för elever på över 40 ställen.

Den vikarierande skolsköterskan ska, enligt anmälan, arbetat vid den aktuella skolan i ungefär 15 månader fram till början av 2019.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

IvoLex Maria

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev