Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Skrivarna sabbade Skånes system

Publicerad: 10 mars 2015, 09:39

Ökad säkerhet och felanvända skrivare ska ha orsakat it-störningarna.


Dagens Medicin har tidigare rapporterat om de återkommande problemen med Region Skånes it-system. Nu har regionen kommit ett steg närmare svaret på vad som orsakat problemen:

Skrivare.

Enligt ett pressmeddelande uppstod problemen i samband med att Skåne ökade säkerheten i sin it-infrastruktur. Den ökade säkerheten reagerade nämligen på att ”… cirka 1 000 av regionens sammanlagt 7 300 skrivare skickade ut onödig information som ledde till överbelastning i nätverket, vilket i sin tur ledde till tröghet i alla andra system”.

I pressmeddelandet framgår vidare att skrivarna inte har varit avsedda att kopplas upp i stora nätverk utan är tänkta att användas lokalt.

Regionen ska nu genomföra en händelseanalys som beräknas vara klar om cirka två veckor. Under tisdagen ska även chefläkarna träffas för att påbörja en sammanställning av hur störningarna eventuellt har påverkat vården.

Enligt pressmeddelandet kommer det att ta ytterligare några år innan alla risker i Skånes it-system är hanterade och det finns heller inga garantier för att det inte kommer nya kriser.

Relaterat material

Triss i it-strul i Region Skåne

Revisorerna risar Region Skånes it-tjänster

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev