Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Slut med vikariat för ­blivande sjuksköterska

Publicerad: 18 februari 2016, 06:30

Trist att missa chansen till en ”väldigt lång praktikperiod” – men bra att man minskar risken att löner pressas. Så tycker blivande sjuksköterskan Annie Cervin om det nya kravet på legitimation för att få vikariera.


Annie Cervin, 23 år, har precis börjat på termin fem på sjuksköterskeprogrammet vid Göteborgs universitet. Hade hon gjort det för ett år sedan så hade hon i sommar kunnat vikariera som sjuksköterska. Men vid årsskiftet avskaffade Social­styrelsen detta undantag – ivrigt påhejade av Vårdförbundet – med hänvisning till patientsäkerheten.

– Hade jag fått möjligheten hade jag kanske tagit den. Men jag känner också att det finns så mycket jag inte kan än, säger Annie Cervin.

Fördelen med undantaget var möjligheten att få en lång period där man kunde känna på hur arbetet är, tycker hon.

– Jag vet klasskamrater som har funderat på det och inte vet att möjligheten är borttagen. Men nu kan sjukhus inte längre anställa studenter som inte är klara och som därmed inte kan begära full lön, och det är bra.

Annie Cervin blev sugen på att plugga till sjuksköterska när hon jobbade inom hemtjänsten, och jobbade förra året som delegerad undersköterska i hemsjukvården. Just nu jobbar hon extra som undersköterska inom psykiatrin.

– De har sagt att de gärna vill att jag jobbar som sjuksköterska när jag är klar. Behovet är stort, säger ­Annie Cervin som dock inte vill börja sin sjuksköterskekarriär inom psykiatrin.

– Jag skulle kunna tänka mig att jobba där men jag vill få ordning på det medicintekniska först, med nålar och dropp och maskiner.

Att anställa studenter efter termin fem har inte varit särskilt utbrett. Enligt en rundringning som Sveriges Radio gjorde förra sommaren hade tre av landets universitetssjukhus studenter anställda. Ett av dem är Akademiska sjukhuset i Uppsala där tre studenter var anställda som sjuksköterskor. Ett annat är Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg – där man anställde studenter inom just psykiatrin.

– Det har varit ett sätt att få studenter att fortsätta hos oss som färdig­utbildade, säger HR-chef Jerker Gussmo.

Det har handlat om mellan fem och åtta tjänster, men att man inte kan göra likadant i sommar kommer enligt honom inte innebära några bemanningsproblem.

– Vi kan anställa samma grupp som undersköterskor.

Det som skulle kunna innebära problem är enligt Jerker Gussmo anställning av nyexade sjuksköterskor, eftersom det är några veckors vänte­tid för att få legitimationen. Förra sommaren var antalet nyexade sjuksköterskor på sjukhuset mellan 80 och 100 stycken.

– Det jobbar vi med att förebygga, genom kontakt med universitet och högskolor.

Undantaget togs bort

■ Vid årsskiftet avskaffade Socialstyrelsen det undantag som inneburit att personer utan legitimation kunnat vikariera som sjuksköterskor – antingen efter termin fem eller i väntan på legitimation efter avslutad utbildning.
■ Kravet var att det fanns en legitimerad sjuksköterska tillgänglig för handledning.
■ Undantaget har enligt Socialstyrelsen framför allt använts för färdigutbildade sjuksköterskor som ännu inte hunnit få sin legitimation.

ISABELLE BECKMAN

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev