Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Snart är lex Maja verklighet

Publicerad: 19 mars 2019, 09:59

Med lex Maja kan personal inom vården och omsorgen slå larm om djur som utsätts för vanvård utan att bryta mot sekretesslagen.

Foto: Thinkstock

Lex Maria och lex Sarah ska förhindra att människor far illa. Från och med den 1 april i år gäller lex Maja, som ska förhindra att djur vanvårdas.


Lex Maja är uppkallad efter en katt som 2016 svalt ihjäl när kattens ägare åkte in på sjukhus. Ägaren hade hemtjänst, men hemtjänsten valde att inte informera länsstyrelsen om att katten fanns eftersom uppgiften skulle bryta mot tystnadsplikten.

Efter att ha varit ensam hemma i elva dagar utan vatten och mat var Maja i så dåligt skick att hon fick avlivas. Då hade polisen fått larm om att det fanns en ensam katt i lägenheten.

Lex Maja ska förhindra att det händer igen.

Lagen innebär att medarbetare inom vård och omsorg får lämna över uppgifter till länsstyrelser och polis om djur som utsätts för vanvård utan att bryta mot sekretesslagen.

– Vi är ute i väldigt många hem och kan komma i kontakt med det här. Det är en trygghet för personalen att veta att det här får vi göra, det här ska vi göra, säger Anette Österberg, utvecklingsledare på socialförvaltningen i Kristinehamns kommun, till P4 Värmland.

Det har hänt att medarbetare inom omsorgen har blivit anmälda för sekretessbrott när de har slagit larm om vanvårdade djur. Justitieombudsmannen, JO, har mer än en gång utrett sådana händelser. Ofta har fallen handlat om ägare som varit äldre med en demenssjukdom.

Till exempel fick Lindesbergs kommun år 2012 kritik för att hemtjänsten informerat länsstyrelsen om vanvårdade katter hos en brukare.

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev