Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Socialstyrelsen backar inte om amningsråd

Publicerad: 14 oktober 2014, 12:56

Trots kritik står Socialstyrelsen fast, men uppger att amningsråden kan uppfattas som lite ”struttiga”.


I förra veckan publicerade Socialstyrelsen en översättning av Världshälsoorganisationen WHO:s amningsråd i form av en tio punkter lång lista. Men det dröjde inte länge innan myndigheten stötte på patrull. I dag, tisdag, skrev företrädare för Svensk förening för neonatologi och Svenska Barnmorskeförbundet en långt kritisk artikel på Dagens Nyheters debattsida, se artikel här intill.

När Dagens Medicin ringer upp Annika Öquist, chef för Socialstyrelsens enhet för planering och uppföljning, berättar hon att den kritiserade punkten om nappanvändande, punkt nummer nio, inledningsvis ströks från listan.

– Men Barnmorskeförbundet och nationella amningskommittén var rätt tydliga med att det inte var vettigt, säger hon.

I stället kom Socialstyrelsen, dess vetenskapliga råd och representanter från både Barnmorskeförbundet och Nationella amningskommittén fram till den kompromisskrivning som publicerades, förklarar Annika Öquist.

Och nu får ni kritik, kommer ni att ändra något?

– Nej, vi tycker att vi har gjort en väldigt välgrundad analys. När vi gjorde vägledningen för plötslig spädbarnsdöd så gjorde vi en genomgång av befintlig forskning och en analys. Vi känner att det forskningsunderlaget, att inte avråda från napp, väger tungt. Så det är ingenting som vi dagsläget känner att vi ska se över, nej.

Annika Öquist öppnar dock upp för lite självkritik, även om den inte framförs på sedvanlig myndighetsprosa.

– När vi översätter de här råden blir det lite struttigt. De blir korta och inte så välutvecklade. När vi nästa år ska jobba mer med stöd och vägledning till professionen vad det gäller amning och nutrition till små barn, så kommer sammanhanget och förklaringarna säkert att bli bättre. Och då jobbar vi naturligtvis med professionen.

Men är det inte bra att undvika så mycket otydligheter som möjligt i sådana här korta råd?

– Mmm. Alltså vi menar ju på att napp med fördel kan användas eftersom det finns signaler om att det kan skydda mot plötslig spädbarnsdöd. Och att det väger väldigt tungt.

Men där hävdar debattörerna att plötsligt spädbarnsdöd är väldigt ovanligt i så tidig ålder.

– Det är ovanligt med plötslig spädbarnsdöd. De flesta sker mellan månad ett och fem, men det finns barn som dör efter månad fem och före månad ett. Och på mötet med det vetenskapliga rådet så avråddes det från att vi skulle sätta en månads gräns för att det inte skulle bli någon marginal. Rådet ansåg hellre att det skulle finnas en marginal i rekommendationen och då blev det upp till två veckor i stället.

Ena veckan publicerar ni era råd och nästa vecka möts ni av stark kritik. Hur påverkar det här er och yrkesföreningarnas trovärdighet?

– Jag blev förvånad över att Barnmorskeförbundet gick ut här. Jag uppfattade det som att vi hade samsyn kring det här.

Men de är inte ensamma. Även Svensk förening för neonatologi skriver under den här debattartikeln. Är det de som har fel, eller är det ni som har fel?

– Vi tycker att skälen som vi anför överväger, så tycker vi. Sedan tror jag inte att det finns något fel och rätt, så det blir väl olyckligt om du skriver så. Utan det är en kunskap som utvecklas och som vi lär oss av tillsammans. Men vi tycker fortfarande att vi har gjort en så grundlig genomgång att den håller.

Relaterat material

Tung kritik mot amningsråd

Nya råd kring amning

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev