Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Socialstyrelsen backar om våld

Publicerad: 16 oktober 2014, 10:07

Foto: Thinkstock

Efter skarp kritik ändrar Socialstyrelsen uppfattning och föreslår att rutinfrågor om våldsutsatthet ska ställas i mödrahälsovården och psykiatrin.


När Socialstyrelsen i början av året presenterade sitt förslag till vägledning för hur vården ska arbeta för att upptäcka våldsutsatthet ledde det till skarp kritik. Socialstyrelsen föreslog att vården inte skulle ställa rutinfrågor om våldsutsatthet. Myndigheten ansåg inte att det fanns tillräcklig evidens för effekten av att ställa sådana frågor rutinmässigt.

Men Socialstyrelsens förslag fick skarp kritik. De flesta av de landsting som svarade på förslaget ville att vården skulle ställa rutinfrågor om våld och fick stöd från Sveriges Kommuner och Landsting. Även Barnmorskeförbundet riktade kritik mot förslaget och konstaterade att frågor om våldsutsatthet redan ställs i mödrahälsovården och att erfarenheterna av detta är goda. Kritikerna slog fast att rutinfrågorna räddar liv och att det måste värderas högre än den eventuella integritetskränkning det skulle kunna innebära att få frågor om våldsutsatthet.

Nu har Socialstyrelsen lämnat slutversionen av vägledningen om våldsutsatthet till regeringen. Där framgår det att myndigheten backar från sin tidigare linje. Socialstyrelsen föreslår nu att rutinfrågor om våldsutsatthet ska ställas i mödrahälsovården och i psykiatrin. ”Forskningssammanställningen visar att upptäckten av våld ökar markant när man frågar om våld, framför allt inom mördrahälsovården”, skriver Socialstyrelsen i sin rapport.

– Vi har tagit till oss av de synpunkter vi har fått och varit lyhörda. Vi har valt att titta på de verksamheter där det finns stöd för att rutinmässiga frågor kan leda till en minskad våldsutsatthet, säger Olga Gislén, utredare på Socialstyrelsen.

Relaterat material

debatt”Möjligheten att rädda våldsutsatta kvinnors liv har inte vägts in

deb”Vi vill här lägga dessa felaktigheter tillrätta”

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev