Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Socialstyrelsen: Sjuksköterskor får inte ordinera resevaccin

Publicerad: 24 november 2014, 12:16

Foto: Photos.com.

Nej, inte ens en verksamhetschef kan delegera ordinationsrätten för TBE-vaccin till en sjuksköterska, konstaterar en jurist på Socialstyrelsen.


När vårdanställda ställer frågor till kunskapsmyndigheten Socialstyrelsen möts de ofta av hänvisningar till olika paragrafer i de lagar och förordningar som reglerar svensk sjukvård. Ett enkelt ja eller nej är sällsynt, ibland däremot gör myndigheten undantag.

När Lars Rombo, professor i infektionssjukdomar och resemedicin vid Karolinska institutet, skulle försöka reda ut vad som gäller kring delegerad ordination av vaccin mot TBE fick han visserligen först ett utförligt svar med gott om paragrafhänvisningar.

Men han stod på sig, bad om ett undantag, och frågade om hans tolkning att det inte går att delegera ordination av TBE-vaccin var rätt. Och han fick svar.

Du har gjort en korrekt tolkning. En läkare har inte möjlighet att delegera ordinationsrätten för vaccin mot TBE till en sjuksköterska (eller annan hälso- och sjukvårdspersonal för den delen), oavsett om läkaren är verksamhetschef eller inte.

Socialstyrelsens jurist skriver vidare att sjuksköterskor inte heller kan ordinera fler av de så kallade resevaccinerna utan de enda vacciner en sjuksköterska, med relevant vidareutbildning, kan ordinera är de som omfattas i de olika vaccinationsprogrammen.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev