Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

SOS ångrar bemötande av skottskadad

Publicerad: 23 februari 2015, 07:04

En 16-åring som sköts i huvudet i Norrahammar utanför Jönköping i höstas misstroddes när han blödande och svårt skadad ringde SOS Alarm.


– Tonen är för hård och det förekommer frågor som inte borde ha ställts, säger Anders Klarström, presschef för SOS Alarm.

Den 16-årige pojken blev skjuten i huvudet och knivhuggen flera gånger i Norrahammar utanför Jönköping i höstas.

”Jag kommer att förblöda”, säger pojken, vars kompis precis skjutits till döds, till SOS Alarm.

Men när larmoperatören får höra att han träffats i huvudet ifrågasätter hon varför han vädjar efter hjälp.

”Hur kan det komma sig att du klarar av att ringa om du har blivit skjuten?", säger hon i en inspelning som publicerats av P4 Jönköping.

Nu beklagar SOS Alarm händelsen, som blivit känd i efterhand.

– Vi har ett system där operatörerna ska rapportera avvikelser. Det gjordes inte, säger Anders Klarström, presschef för SOS Alarm.

Operatören ber 16-åringen att upprepa platsen där han befinner sig sju gånger under det drygt fem minuter långa samtalet. När han ilsknar till svarar kvinnan:

”Kan du börja skärpa dig i stället för att kalla mig för jävla idiot. Vill du ha hjälp?”, frågar hon.

– Frågan borde inte ha ställts. Men det saknas rådgivning i samtalet också. Det kan vara helt avgörande att trycka hårt mot en skottskada exempelvis, säger Anders Klarström.

En chefsläkare och patientsäkerhetsenheten på SOS Alarm utreder nu om pojken kan ha utsatts för fara.

P4 Jönköping, som publicerat larmsamtalet, har pratat med den 16-årige pojken.

– Jag var huggen tio gånger och skjuten i huvudet, men fick ändå säga igen och igen var jag var någonstans. Hon trodde att jag busringde, säger han.

Två 17-åringar åtalades i onsdags för händelsen i Norrahammar i oktober. Båda anklagas för mord och mordförsök. 16-åringens skottskada i huvudet var livshotande.

Under de senaste åren har flera personer dött efter att ha nekats ambulans eller för att ambulansen dröjt. Det mest kända fallet är 23-årige Emil Linell som avled 2011 av brusten mjälte i sitt hem efter att upprepade gånger ha ringt men nekats ambulans. Sjuksköterskan som tog emot samtalet friades av Stockholms tingsrätt från anklagelserna om grovt vållande till annans död.

Uppmärksammade fall

■ I december 2013 prioriterades ett larm om en 30-åring med andningsproblem felaktigt ner. Samma kväll hittades mannen död. Den ambulans som skickades var framme på elva minuter. Men då lägenheten var mörk och ingen svarade när personalen knackade på lämnade ambulansen platsen.
■ I januari 2012 avled en tonårspojke i Kalmar efter det att SOS ambulanstransport dröjt. Föräldrarna körde till slut pojken med egen bil, men sjukhuset lyckades inte rädda livet på honom.
■ I maj samma år ringde en anhörig till SOS Alarm och beskrev släktingens akuta hjärtsymptom. Samtalet slussades runt mellan operatörer i tre olika städer och till sist fick den anhörige själv köra patienten till Östersunds sjukhus där det konstaterades pågående hjärtinfarkt.
■ I januari 2011 avled 23-årige Emil Linell i Stockholm av brusten mjälte efter att flera gånger ha ring efter ambulans. Sjuksköterskan som tog emot samtalet friades av Stockholms tingsrätt från anklagelserna om grovt vållande till annans död.
■ I september 2008 ringde en man till SOS Alarm och bad om ambulans på grund av stora bröstsmärtor men det fanns ingen ledig. "Försök med taxi", blev beskedet. Efter det femte telefonsamtalet till SOS kom en ambulans, mannen avled senare i hjärtinfarkt.

Källa: TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev