Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

SOS fortsätter prioritera i väst

Publicerad: 7 december 2015, 15:18

Foto: Daniel Stiller/Bildbrån

SOS Alarm fortsätter att dirigera och prioritera ambulanserna i Västra Götaland. Politikerna har kovänt om att ta över i egen regi.


Ämnen i artikeln:

Västra Götalandsregionen

Västra Götalandsregionen har tidigare beslutat att regionen själv ska ta över prioriteringen av ambulansverksamheten från SOS Alarm. Men nu har politikerna svängt.

På regionsstyrelsens sammanträde i morgon, den 8 december, fattas i stället beslut om att göra en direktupphandling om både dirigering och prioritering från SOS Alarm på 18 månader. Med start den 1 april 2016.

Tidigare har regionen varit missnöjd med att SOS Alarm inte alltid haft sjuksköterskor som operatörer. I det nya avtalet ersätts sjuksköterskekravet med en målrelaterad ersättning enligt en trappmodell, där sjuksköterskebemanning över 81 procent ger en extraersättning.

– Jag tycker inte att vi ger avkall på kompetenskraven, säger Jonas Andersson (L), ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen.

Han menar att regionen inte helt lämnat tanken på att sköta ambulansprioriteringen i egen regi.

– Vi behöver köpa oss lite tid för att rigga en eventuell egen verksamhet för prioritering och triagering av ambulanstransporterna längre fram. Det handlar om att välja väg, antingen att ha en obruten larmkedja eller en obruten vårdkedja. Då tycker jag inte att vi har något att vinna på att ha en egen larmfunktion, säger Jonas Andersson.

Det nya avtalet med SOS Alarm tecknas genom en direktupphandling.
Något som även Stockholms läns landsting nyligen beslutade att göra.

Relaterat material

Västra Götalandsregionen tar över prioriteringen av ambulanser

MIA WÄRNGÅRD

Ämnen i artikeln:

Västra Götalandsregionen

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev