Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

SOS-sjuksköterskan får behålla leg

Publicerad: 19 september 2013, 06:07

HSAN går emot Socialstyrelsen och låter den så kallade SOS-sjuksköterskan behålla sin legitimation.


Fallet med den sjuksköterska som i januari 2011 nekade en 23-årig man med andningsbesvär ambulans har fått stor uppmärksamhet i media. Mannen avled samma morgon av brusten mjälte.

I mars i år föreslog Socialstyrelsen att sjuksköterskans legitimation skulle återkallas på grund av grov oskicklighet i yrkesutövningen. I sitt beslut skrev myndigheten att sjuksköterskan inte följt aktuella rutiner och riktlinjer och inte använt sig av det beslutsstöd som arbetsgivaren tillhandahöll. Socialstyrelsen ansåg också att han visat bristande förmåga att lyssna, kommunicera och ställa relevanta frågor.

HSAN, Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, har nu beslutat att gå emot Socialstyrelsens rekommendation och låta sjuksköterskan behålla sin legitimation, skriver tidningen Vårdfokus.

Enligt HSAN har sjuksköterskan varit oskicklig i sitt arbete, men inte grovt. Bland annat hänvisar myndigheten till att mannen har lång tidigare erfarenhet utan kända anmärkningar och att det inte är bevisat att han låtit bli att använda beslutsstödet. HSAN anser dock att sjuksköterskan visat allvarliga brister i sin intervjuteknik.  Han får därför behålla sitt leg, men får en prövotid på tre år.

Sjuksköterskan åtalades efter händelsen för grovt vållande till annans död, men friades i både tingsrätt och hovrätt.

SUSANNE FREDRIKSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev