Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Specialistförening kritisk till ”skolundersköterska”

Publicerad: 27 november 2015, 06:00

NY VERSION Riksföreningen för skolsköterskor är mycket oroad över att en gymnasieskola anställt en undersköterska som skolsköterska. Efter fackliga förhandlingar är tjänsten nu vakant.


Riksföreningen för skolsköterskor har i ett brev till Socialstyrelsen lyft sin oro över att en undersköterska anställts som sjuksköterska vid Forsmarks skola i Östhammars kommun.

Enligt Agnetha Fredin, ordförande i Riksföreningen för skolsköterskor, handlar kritiken framför allt om skillnaden i utbildning, tre års gymnasieutbildning respektive 4-4,5 års högskoleutbildning.

– Det är klart att det är en jättestor skillnad. Sedan kan man inte fullfölja uppdraget som skolsköterska om man inte är sjuksköterska då man behöver kompetensen och möjligheten att fullgöra vaccinationer om det exempelvis kommer nyanlända med ett ofullständigt vaccinationsskydd, säger hon till Dagens Medicin.

Är det här första gången en skola anställer en undersköterska som skolsköterska?

– Jag har aldrig hört talas om det tidigare. Det handlar om att göra medicinska ställningstaganden, och det anser jag inte att en undersköterska kan göra på samma sätt som en specialistutbildad sjuksköterska.

Christer Ström är rektor på Forsmarks skola, som ägs och drivs av Forsmarks Kraftgrupp AB med Östhammars kommun som huvudman.

– Resursbrist gjorde att vi stod utan skolsköterska inför starten av ett läsår. Vi var tvungna att få till en tillfällig lösning tills man har ordnat det här, säger han till Dagens Medicin.

Christer Ström liknar situationen vid två vågskålar.

– I den ena hade vi en mycket erfaren undersköterska med goda referenser och i den andra hade vi ingenting.

Han berättar att valet gjordes för elevernas skull och understryker att det aldrig har varit frågan om några medicinska bedömningar. I de fall det skulle ha blivit aktuellt ska planen har varit att skicka eleverna till vårdcentral eller sjukhus.

– Jag blev medveten om att det här inte var riktigt och vi har haft en förhandling med Vårdförbundet. Nu är undersköterskan inte skolsköterska längre och vi har ingen skolsköterska just nu.

Enligt Christer Ström arbetar undersköterskan kvar på skolan som elevstödjare fram till jul.

– Det besked jag fått från kommunen är att det vid årsskiftet förhoppningsvis ska vara klart med någon vi kan köpa tjänst av.

Kritiken

Brevet från Riksföreningen för skolsköterskor har även gått till Skolinspektionen, socialdepartementet och utbildningsdepartementet.
I brevet framgår att Riksföreningen för skolsköterskor vill att Socialstyrelsen förtydligar vilken kompetens som krävs för att jobba som skolsköterska då detta inte är specificerat i skollagen. En uppdatering av myndighetens vägledning för elevhälsan är planerad till vårterminen 2016.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev