onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Stabsläge i Kronoberg

Publicerad: 2 januari 2018, 10:34

Centrallasarettet i Växjö.

Foto: Stefan Ahlrik

UPPDATERAD Sjukhusen i Region Kronoberg befann sig under fyra dagar i stabsläge på grund av brist på vårdplatser. Även på andra sjukhus i landet har situationen varit ansträngd under helgerna.


Beslutet om att gå upp i stabsläge fattades under eftermiddagen på nyårsafton. Enligt regiondirektör Martin Myrskog berodde det på ett kritiskt läge när det gäller tillgången till vårdplatser. Enligt honom beror situationen inte på något specifikt sjukdomsutbrott under helgen utan patienterna har varit fördelade över alla delar av sjukhusen.

– Det var ett oväntat stort inflöde av patienter inom såväl kirurgi som ortopedi och medicin, säger Martin Myrskog.

Situationen har inneburit att sjukhusen i Växjö och Ljungby har fått använda överbeläggningsplatser för att klara av alla patienter. Martin Myrskog konstaterar att bemanningsläget är ansträngt i Kronoberg men att det inte varit en tuffare bemanningssituation under helgen än normalt sett. Stabsläget fortsatte under nyårsdagen och kvarstod även under tisdagen och onsdagen innan det upphävdes på torsdagen.

Även på andra håll i landet har läget i sjukvården varit ansträngt under helgerna. I Stockholm har belastningen varit hög på länets akutsjukhus. Tuffast har situationen varit på Södersjukhuset enligt Elda Sparrelid, chefläkare på Stockholms läns landsting. Situationen har inneburit att flera sjukhus fått skapa extra vårdplatser men enligt Elda Sparrelid har det inte varit någon fara för patientsäkerheten.

På Akademiska sjukhuset i Uppsala har ett 70-tal vårdplatser varit stängda under helgerna utöver de 80 vårdplatser som varit stängda sedan tidigare. Det har förekommit överbeläggningar under helgerna och läget är fortfarande ansträngt men under kontroll, skriver sjukhusets presschef Elisabeth Tysk i ett mail till Dagens Medicin.

I Dalarna har det bara varit en mindre mängd överbeläggningar under helgerna. Men läget har varit ansträngt på sjukhusen i Avesta och Ludvika på grund av utbrott av vinterkräksjuka. Utbrottet i Avesta är nu över men Ludvika, som är ett närsjukhus, har fortfarande intagningsstopp.

Sjukvården i Blekinge och Västerbotten rapporterar att läget inte har varit värre än vad det brukar vara under jul- och nyårshelgen.

– Vi har alltid en ansträngd situation i slutet av året men vi har inte behövt vidta några extraordinära åtgärder i år, säger Jonas Claesson, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör i Västerbotten.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev