Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Staten granskar Attendos hemsjukvård

Publicerad: 9 augusti 2016, 06:33

Foto: Thinkstock

150 patienter på en sjuksköterska. Vårdförbundet larmar om situationen i Attendos hemsjukvård i Helsingborg efter flera vårdmissar. Nu gör Arbetsmiljöverket en granskning.


Skyddsombudet på hemsjukvården i Helsingborg har i sommar uppmärksammat Vårdförbundet om den svåra personalsituationen. Fackförbundet gjorde då en kontroll. Det visade sig då att sju sjuksköterskor ansvarade för mellan 620 och 640 brukare. Två av dem var inhyrda bemanningssjuksköterskor som hade ansvar för 150 brukare vardera.

– Du kan ju tänka dig en arbetsdag på åtta timmar med ansvar för 150 patienter. Det är ju som gjort för misstag, säger Mats Runsten, avdelningsordförande för Vårdförbundet i Skåne, till Dagens Medicin.

Och det har blivit misstag. I en skrivelse till Arbetsmiljöverket berättar Vårdförbundet om ett antal incidenter. En patient som fick insulin under en vecka för mycket. En annan hade tre olika läkemedelslistor som inte rensades ur. En patient som skulle ha blodförtunnande hade fått fem dosetter med olika veckodoser.

Arbetsmiljöverket utreder nu situationen i Attendos hemsjukvård i Helsingborg och har begärt förslag på förändringar från Vårdförbundet.

Attendo säger att företaget planerat att varje sjuksköterska skulle ansvara för 50–60 brukare per person, men att sjuksköterskebrist har skapat en svår situation.

– Vi har fått prioritera om. Och det har varit svårt att få det att fungera, säger Charlotte Näsström Morén, presschef på Attendo.

Inom kort ska Attendo och Vårdförbundet mötas och diskutera situationen. Dessförinnan vill vårdföretaget inte uttala sig närmare i frågan.

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev