Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Omvårdnad

Statens medicinsk-etiska råd vill legalisera passiv dödsjälp

Publicerad: 13 november 2008, 09:33

Sverige bör tillåta passiv dödshjälp. Det föreslår Statens medicinsk-etiska råd, Smer, till regeringen i dag.


I dag finns flera obotliga sjukdomar som ofta upptäcks en längre tid innan de leder till döden, sjukdomar som utvecklas med allt svårare fysiska och ibland mentala symtom till dess att patienten avlider.

Vid sådana sjukdomar bör den patientansvariga läkaren ha rätt att skriva ut läkemedel i sådan dos att patienten själv har möjlighet att avsluta sitt liv, även om döden inte är omedelbart nära förestående.

Det föreslår Statens medicinsk-etiska råd, Smer, i en skrivelse till regeringen i dag.

Det finns dock flera kriterier som måste vara uppfyllda. Bland annat måste förskrivningen föregås av noggrann prövning och kontroll av annan läkare och patienten själv måste vara kapabel att ta läkemedlet.

Men om detta ska vara möjligt krävs en lagändring, konstaterar Smer. Så kallad passiv dödshjälp är i dag endast tillåtet i några enstaka länder eller stater, till exempel den amerikanska delstaten Oregon.

Smer föreslår också att dödligt sjuka patienter bör ges ökade möjligheter till palliativ sedering, det vill säga att mycket tidigare än i dag ha möjlighet att bestämma om och när de vill bli nedsövda till dess att döden inträffar. Tidigare har det enbart varit läkare som kunnat besluta om en sådan åtgärd, en åtgärd som i dag dessutom ofta sätts in relativt sent i sjukdomsförloppet.

Flera ledamöter i Smer är också positiva till aktiv dödshjälp i vissa speciella situationer. Till exempel om en beslutskompetent patient inte själv kan ta läkemedlet men i övrigt uppfyller alla kriterier för passiv dödshjälp. Dessa medlemmar är också för möjligheten till aktiv dödshjälp om ett spädbarn lider av en mycket smärtsam, obotlig och dödlig sjukdom.

Rådets majoritet delade dock inte denna uppfattning.

Smer är ett rådgivande organ till regeringen i medicin-etiska frågor. Rådet består av 20 medlemmar med olika bakgrund. Där finns experter inom bland annat klinisk genetik, medicinsk rätt, medicinsk etik och juridik samt folkvalda representanter från alla riksdagspartier.

Läs mer:

Smers skrivelse till regeringen
PM: Patientens möjlighet att bestämma över sin död

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev