Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Statsbidrag gav 5 000 nya tjänster

Publicerad: 1 november 2016, 10:47

Foto: Katarzyna Bialasiewicz/Thinkstock

Satsningen på ökad bemanning inom äldreomsorgen var lyckad, enligt Socialstyrelsen - trots kritik från Sveriges Kommuner och Landsting.


Ämnen i artikeln:

SocialstyrelsenSKR

Sjuksköterskor, arbetsterapeuter, fysioterapeuter – och framför allt undersköterskor och vårdbiträden. Det är några av de yrkesgrupper som kommunerna anställt med hjälp av 2015 års statsbidrag för att stärka bemanningen i äldreomsorgen. Totalt finansierades knappt 5000 årsarbetare, enligt en rapport som Socialstyrelsen släppte i dag. Pengarna har enligt många kommuner gjort det möjligt att ha fler aktiviteter och bättre natt- och helgbemanning på boendena.

Det riktade bidraget har kritiserats av Sveriges Kommuner och Landsting, som menar att den korta framförhållningen gör att kommuner tvingas betala tillbaka bidrag de inte hunnit använda. Av denna satsning på 995 miljoner kronor betalades 166 miljoner kronor tillbaka.

Men Socialstyrelsen anser att satsningen var bra. ”Kommunerna var snabba att fördela medlen och medlen har använts i riktning mot en mer kunskapsbaserad, säker, individanpassad, jämlik och tillgänglig äldreomsorg”, står det i rapporten.

Socialstyrelsen påpekar dock att stimulansmedlen utgör en liten del i förhållande till kommunernas kostnader för äldreomsorgen i stort, som uppgick till 114 miljarder kronor år 2015.

Även i år, 2017 och 2018 kommer extra medel betalas ut för att stärka bemanningen i äldreomsorgen.

ISABELLE BECKMAN

Ämnen i artikeln:

SocialstyrelsenSKR

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev