Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag07.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Omvårdnad

Stockholm stäms om omklädningsrum

Publicerad: 21 februari 2019, 06:33

Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

Foto: Adam Wrafter/Bildbyrån

Kommunal kräver skadestånd för att inga skyddsombud fick vara med och planera omklädningsrummen på Karolinska i Huddinge.


I början av sommaren 2016 beslöt Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge att bygga om personalens omklädningsrum. De anställda på fyra avdelningar fick istället byta om i ett provisoriskt omklädningsrum.

Men enligt fackförbundet Svenska Kommunalarbetareförbundet fick skyddsombuden varken delta i planeringen av ombyggnaden eller i utformningen av den provisoriska lokalen. Personalen informerades i ett veckobrev i slutet av september, bara några dagar innan de skulle börja byta om i det tillfälliga omklädningsrummet.

Nu kräver Kommunal skadestånd av Region Stockholm, skriver tidningen Kommunalarbetaren.

”Enligt arbetsmiljölagen ska skyddsombud delta i planeringen av nya eller ändrade lokaler”, står det i stämningsansökan som lämnades in till Arbetsdomstolen förra veckan.

Av den framgår även att facket kräver 450 000 kronor av Region Stockholm, varav 150 000 kronor ska gå till förbundet och 50 000 kronor vardera till de sex skyddsombuden. Regionen har ”hindrat dem från att fullfölja sina uppgifter som skyddsombud”, skriver Kommunal som hävdar att regionen brutit mot bland annat medbestämmandelagen.

Lina Berg

Reporter

debatt@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev