Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Stockholms ambulanser räcker inte till för framtidens sjukvård

Publicerad: 8 december 2015, 08:31

Foto: Niklas Larsson/Bildbyrån

När SLL:s nya vårdorganisation står klar kommer det förmodligen att behövas fler ambulanser än i dag. Hur många fler vet inte landstinget.


Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landstingKarolinska universitetssjukhusetNya Karolinska Solna, NKS

Nästa år ska de första patienterna läggas in på Nya Karolinska Solna, NKS, och 2018 ska det nya supersjukhuset vara helt klart, om allt går enligt plan. NKS är en del av det som Stockholms läns landsting, SLL, kallar Framtidens hälso- och sjukvård, FHS.

Enligt uppgifter till Dagens Medicin kommer landstingets framtida vårdorganisation innebära att de så kallade sekundärtransporterna, det vill säga ambulanstransporter mellan sjukhusen, kommer att öka med omkring 100 transporter per dygn.

Vad kan du säga om det?

– Jag kan varken säga bu eller bä. Jag har hört siffran nämnas, men jag vet inte i vilket sammanhang. Men vi är intresserade av hur det kommer att se ut kring Nya Karolinska Solna och hela Framtidens hälso- och sjukvård, säger Patrik Söderberg, överläkare vid enheten för prehospital vård och medicinsk service, hälso- och sjukvårdsförvaltningen, SLL, till Dagens Medicin.

Han uppger att det i dag genomförs i snitt 500 ambulansuppdrag per dygn i Stockholm.

Finns det någon uppskattning om hur sekundärtransporterna kommer att utvecklas?

– Den uppskattning som vi gör är att de kommer att öka. Sedan håller vi på att titta på och utreda vad det kommer att innebära och vad vi kommer att behöva göra. Det är inte bara NKS utan de andra akutsjukhusen kommer att få nya uppdrag, närakuterna kommer att få en helt annan roll och även de geriatriska avdelningarna kommer att förändras.

När går det att få svar på hur Framtidens hälso- och sjukvård kommer att påverka sekundärtransporterna?

– Det vet inte jag, vi håller på att klia oss i huvudet och fundera över hur vi ska lägga upp det. Vi försöker göra beräkningar men det är så många osäkerhetsfaktorer. Det är ett rörligt mål som det är svårt att få kläm på.

Klarar dagens organisation av ökningen av sekundärtransporter, eller behövs det upphandlas ytterligare kapacitet från ambulansentreprenörerna?

– Exakt hur man ska organisera det vet inte jag. Men om allt annat är lika och vi ändrar om till FHS-strukturen tror jag inte att dagens kapacitet kommer att räcka. Det flyttar in folk till Stockholm och det blir mer trafikstockningar så det är massa faktorer som spelar roll. Jag ser att vi kommer att behöva en ökad transportkapacitet.

Då menar du ambulanstransporter?

– Ja. Men det kan vara så att inte alla som behöver transport mellan sjukhusen har ett så stort vårdbehov under transporten att de behöver åka ambulans.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev