Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Stockholms barnmorskor får tycka till

Publicerad: 24 oktober 2014, 07:20

Ett nybildat Barnmorskeråd ska ge Stockholms landstingspolitiker en bättre bild av vården.


Rådet består av omkring 20 barnmorskor från Stockholms förlossningskliniker, BB-avdelningar, mödravård, sesammottagningar, ungdomsmottagningar, ultraljudsverksamhet och de verksamheter som bedriver assisterad befruktning.

– Rådet ska täcka hela barnmorskornas kompetensområde, sammanfattar barnmorskan Catharina Zätterström, som bland annat är vårdsakkunnig i öppenvård vid Stockholms läns landsting, för Dagens Medicin.

Hon förklarar att rådets funktion är att berätta för politikerna vad som är aktuellt inom barnmorskornas område, men att det samtidigt ska vara en plats där politikerna in sin tur ska kunna informera barnmorskorna om viktiga frågor.

Rådet har sitt ursprung i Barnmorskeupproret och Nu får det var nog-rörelsen, förklarar Catharina Zätterström.

– För det gick inte fram till politikerna vilken katastrofal sommar det var 2012. Det var de inte varse om för verksamhetscheferna rapporterade inte riktigt hur verkligheten var. Det var olika uppfattningar om hur det fungerande på Stockholms förlossningsavdelningar den sommaren, säger hon.

Catharina Zätterström berättar att hon inte uppfattar det som att rådet har motarbetats på något sätt, vare sig av politiker eller av landstingsförvaltningen. Och på frågan om hur stort inflytande rådet kommer att få svarar hon:

– Det återstår att se, vi har bara haft ett enda möte. Men redan nu har landstinget infört kvalitetsparametrar i förlossningsuppdraget, säger hon och nämner bland annat hud mot hud, amningsstöd och kontinuerligt stöd.

I den budget som regeringen lade fram i dag, torsdag, finns det 400 miljoner kronor öronmärkta för bättre förlossningsvård, något Dagens Medicin tidigare också har rapporterat om. Den satsningen var inte känd när Stockholms Barnmorskeråd bildades men kommer förmodligen att bli en punkt på rådets andra möte.

– Hur ska de pengarna ska fördelas, vem ska vara med och bestämma hur de ska fördelas?Det kommer vi säkert att diskutera i eftermiddag, säger Catharina Zätterström.

Fotnot. Intervjun gjordes under torsdagen före Barnmorskerådets andra möte.

Relaterat material

400 miljoner kronor ska bättra förlossningsvården

Samlar in till film om barnmorskeuppror

Uppror kan ställa nya krav på facket

Mer pengar räcker inte till förlossningsvården

Barnmorskeupproret manifesterar i dag

Mödravårdens barnmorskor har också fått nog

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev