torsdag26 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Stor rehabskuld väntar efter corona

Publicerad: 10 juli 2020, 12:43

Vårdskulden handlar inte bara om inställda operationer, menar Sveriges Arbetsterapeuter. Många som vårdats för covid-19 behöver långvarig rehabilitering för att komma tillbaka till vardagen.

Ämnen i artikeln:

Sveriges arbetsterapeuter

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


– Vi kan inte bara prata om operationsköer, utan vi har också skjutit upp mängder med rehabiliteringsinsatser. Människor försämras i sina funktioner och aktivitetsförmåga på grund av det här, vilket leder till en ökad ohälsa både fysiskt och psykiskt, säger Arbetsterapeuternas ordförande Ida Kåhlin.

Samtidigt har covid-19 satt rehabilitering och eftervård på kartan som aldrig tidigare. Ida Kåhlin betonar att det inte bara finns en gigantisk vårdskuld, utan också en stor rehabiliteringsskuld.

– Vi är väldigt duktiga på att rädda liv i Sverige, och det ska vi vara jättestolta över, men de där liven ska också kunna levas. Det är många i arbetsför ålder som är covid-överlevare och som snabbt behöver få rehabilitering så att de kommer tillbaka i arbete. Det är både en samhälls- och hälsoekonomisk fråga, säger Ida Kåhlin.

Sveriges Arbetsterapeuter och Fysioterapeuterna har frågat landets 80 medicinskt ansvariga för rehabilitering, mar, hur de uppfattar att kommunerna klarar sitt rehabiliterande uppdrag under pandemin. Hälften av dem som svarat på enkäten tycker att kommunerna inte fixar jobbet, bland annat på grund av förändrade rutiner kring hembesök och hjälpmedelsutprovning.

– Det här är saker som ökar risken för exempelvis fallolyckor eller snabbare försämring i sina funktioner när man inte får de hjälpmedel eller träning som man behöver i sin vardag, säger Arbetsterapeuternas ordförande Ida Kåhlin.

I juni kom en utredning om kunskapsbaserad vård som vill att regeringen utreder om det ska finnas en mar-funktion i varje kommun. Men det måste inte prompt var en person per kommun, menar Sveriges Arbetsterapeuter.

– Det är klart att jag gärna ser en mar i varje kommun men det kanske inte är möjligt rent ekonomiskt. Det viktigaste är att man har funktionen mar och små kommuner kan samarbeta. Det finns goda exempel där kommuner gått samman, bland annat i Östergötland som jag kommer ifrån, och samverkar kring en mar-funktion, säger Ida Kåhlin.

Relaterat material

Lång och oviss väg tillbaka för covid-sjuka

Utredning vill lyfta mararna

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev