Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag17.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Omvårdnad

Stora brister i vård av döende

Publicerad: 24 september 2009, 11:20

Stora brister i vård av döende

Foto: Foto: Photos.com

Intensivvårdsavdelningar är dåligt anpassade för att ta hand om döende patienter och deras anhöriga, visar en avhandling från Sahlgrenska akademin i Göteborg.


Intensivvårdsavdelningar saknar oftast resurser för att ge döende och deras anhöriga ett värdigt avslut. Bland annat är möjligheterna till avskildhet begränsade eftersom det finns för få enskilda rum och när de väl finns är de för små. De flesta avdelningar saknar dessutom rutiner för vård i livets slutskede och för kontakt med närstående efter dödsfall, vilket är praxis inom till exempel hospisvården.

Detta trots att nästan hälften av alla patienter som kommer in till intensivvården avlider inom ett dygn.

– Det här kan tyckas vara en dyster bild, men faktum är att de flesta av de närstående jag intervjuat i min avhandling tyckte att vården varit en positiv erfarenhet, trots förlusten och saknaden över den som har gått bort. Många känner att ens nära fått tillgång till sjukvårdens alla resurser och därmed att allt som kunde göras för att rädda den anhöriges liv också blivit gjort, säger sjuksköterskan Isabell Fridh som skrivit avhandlingen.

Läs avhandlingen:

”Vårdmiljö, vård och omvårdnad vid livets slut inom intensivvård” (i PDF-format)

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev