Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Stora problem med läkemedelsmodul

Publicerad: 25 juli 2016, 08:11

Läkemedelsmodulen i Cosmic ställer till stora problem för vården i Kronoberg.

Foto: Thinkstock

Vården i Kronoberg har haft stora problem med läkemedelsmodulen i Cosmic, som lett till två lex Maria-anmälningar. Nu skjuter andra landsting på införandet.


– Det är ungefär som om Volvo bara provkört en bil på testbana och inte i riktig trafik innan de skickar ut den, beskriver Birger Pålsson, verksamhetschef på kirurgkliniken, den nya uppdateringen av läkemedelssystemet som han menar knappt är halvfärdig.

När uppdateringen kom i mitten av april skrädde han inte orden och sade att för läkarna var systemet ett ”hatobjekt utan dess like”.

Den allvarligaste händelsen, som ledde till en av de två lex Maria-anmälningarna, var att en njurtransplanterad inte fick kortison på tre dygn. Det kan ha berott på missförstånd till följd av en krånglig hantering när läkemedlen manuellt fördes över från den förra Cosmicversoinen till den nya. Men det fanns även direkta fel i programvaran, där utskrifterna ibland inte motsvarade vad läkarna såg på skärmen; på skärmen kunde det stå att en patient skulle ha en dos av ett läkemedel, medan utskriften sade något helt annat.

Förutom att systemet inte var säkert, ökade det arbetsbördan för läkarna. Ett exempel var att mallarna för olika ordinationstyper försvann. ”Var fan är mallen någonstans” var en vanlig fras bland kollegorna, berättar Birger Pålsson.

Nu har tillverkaren släppt ett antal uppdateringar, så kallade ”hotfixar”, varav den senaste var en större sådan som kom efter midsommar.

– Det patientfarliga ska vara fixat, säger Per-Henrik Nilsson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Kronoberg.

Problemen har gällt läkemedelsmodulen. Övriga moduler fungerar mycket bra och innebär förbättringar.

– Det som är kvar att jobba med nu är att få till vettiga gränssnitt och arbetsflöden, säger han.

Det blir sakta bättre, men det är långt ifrån bra, menar Birger Pålsson.

– Nu är alla medvetna om bristerna och dubbel- och trippelkollar och därmed upprätthålls patientsäkerheten. Men läkemedelsmodulen i sig skulle jag inte säga är det än, säger han.

Problemen i Kronoberg har gjort att man dragit öronen åt sig i andra delar av landet. I Landstinget i Uppsala län har införandet av uppdateringen skjutits fram på obestämd tid. Efter Uppsala är det tänkt att Jämtland-Härjedalen och Värmland ska uppdatera modulen.

Relaterat material

Skilda läkemedelslistor orsakar vårdproblem

Allvarligt fel i journalsystem

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev