Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Stora skillnader i löneökningar för vården

Publicerad: 31 maj 2016, 05:59

Det är stora skillnader på löneökningen för vårdpersonalen i landet. I Landstinget Dalarna ökade lönerna med 7,7 procent förra året, i Sörmland blev det bara 2,9 procent, visar statistik från Vårdförbundet.


Ämnen i artikeln:

VårdförbundetSineva Ribeiro

Skillnaderna mellan landstingen beror på att beslut om löneökningen fattas lokalt. Men de landsting där löneutvecklingen varit mindre har satt sig i en svår situation enligt Sineva Ribeiro, Vårdförbundets ordförande.

– Landstingen som inte ligger så högt flyr våra medlemmar ifrån. De lämnar sina tjänster och säger upp sig.

Bristen på vårdpersonal är ett växande problem för många landsting och kommuner vilket gjort att det är lätt för en sjuksköterska eller barnmorska att byta arbetsplats.

– Arbetsmarknaden är sådan för våra grupper att du får jobb dagen därpå, säger Sineva Ribeiro.

Parallellen mellan missnöje på arbetsplatsen och dålig löneökning är tydlig enligt Sineva Ribeiro. Hon tror att de landsting som inte gjort någon större lönesatsning under 2015 kommer få problem med att behålla sin personal.

– Man biter sig själv i svansen om man inte värderar de här yrkesgrupperna. Det kommer bli fler stängda vårdplatser, längre köer och jag tror dessutom att de får svårt att hålla öppet, säger hon.

Agneta Jöhnk, chef för avdelningen för arbetsgivarpolitik på SKL, är inte orolig för att vissa landsting skulle kunna bli av med personal.

– Varje landsting måste ta ansvar för sin lönebildning, har man inte råd att lägga ut mer så har man inte det, säger hon.

Det är inte bara mellan landstingen som löneökningen skiljer sig utan även mellan yrkesgrupper. Biomedicinska analytiker i Västernorrlands landsting var den yrkesgrupp med den minsta löneökningen förra året. Deras lön ökade med 2,3 procent vilket innebär en genomsnittlig ökning på 623 kronor.

Jämförelsevis stack barnmorskorna i Västmanland ut som den yrkesgruppen med det absolut största lönepåslaget. Deras lön ökade med 10,9 procent vilket innebär drygt 3 500 kronor.

Fakta: Löneökning i landstingen

Löneförändring i procent för sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor, inklusive chefer i landstingen.

Dalarna 7,7

Västmanland 7

Värmland 5,6

Örebro 5,6

Skåne 5

Jämtland 4,6

Kronoberg 4,5

Blekinge 4,4

Västra Götaland 4,2

Jönköping 4

Norrbotten 4

Gävleborg 4

Halland 3,9

Uppsala 3,9

Östergötland 3,9

Västerbotten 3,8

Stockholm 3,8

Kalmar 3,7

Gotland 3,7

Västernorrland 3,0

Sörmland 2,9

Snitt 4,4

Källa: Vårdförbundet

TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev