Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Stora skillnader i vårdtid för färdigbehandlade

Publicerad: 23 januari 2015, 09:50

Utskrivningsklara äldre fick ligga kvar på sjukhus längst i Örebro. Kortast var den ”onödiga” vårdtiden i Kronoberg.


I genomsnitt drygt sju dygn fick äldre patienter stanna kvar på sjukhusen inom Örebro läns landsting under mätperioden januari till september 2014. Det visar uppgifter från databasen för utskrivningsklara patienter på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

Kronoberg hade längst andel vårddygn för patienter över 65 år som inte längre anses behöva sjukhusvård. Uppgifterna presenteras för första gången så det går inte att göra jämförelse bakåt i tiden.

Men problemet är mycket gammalt och beror oftast på att primärvården och kommunerna inte kan ta hand om äldre personer som vårdats på sjukhus. Det kan fattas olika sorters boenden eller bero på andra brister i vården och omsorgen av äldre personer.

Enligt lagen om det så kallade betalningsansvaret får en kommun fem dagar på sig för att ordna den gamles förhållanden efter utskrivningen. Sedan börjar det kosta  stora slantar, cirka 4 500 kronor per dygn inom den somatiska slutna sjukvården.

Det genomsnittliga antalet vårddygn för utskrivningsklara under mätperioden var drygt fyra dygn, enligt SKL. Elva regioner och landsting hade längre vårdtider, bland dem Uppsala, Gotland, Södermanland och Östergötland.

Uppgifterna om utskrivningsklara finns i 2014 års öppna jämförelser av vård och omsorg för äldre.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev