Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Störst lönelyft för barnmorskor

Publicerad: 15 maj 2014, 07:20

I dag kom Vårdförbundets lönestatistik för 2013. Vinstlotten för löneutveckling drog barnmorskorna i Västerbotten med nästan 11 procent.


För hela landet blev löneutvecklingen för Vårdförbundets medlemmar 4 procent. Det jämför Vårdförbundet med lönerna i industrisektorn som ökade med 2,2 procent.

Det är ett steg i rätt riktning, enligt vice ordförande Johan Larson i Vårdförbundet, som dock anser att mycket återstår.

– Lönespridningen är under all kritik. Det brådskar för arbetsgivare att presentera en tydlig långsiktig plan för en ökad lönespridning annars klarar vi inte kompetensförsörjningen i vården, säger han i ett pressmeddelande från förbundet.

I Västerbotten blev den genomsnittliga lönehöjningen 8,5 procent. Biomedicinska analytiker i Västerbotten höjde sin lön med i genomsnitt 7,5 procent, röntgensjuksköterskor med 6,9 procent och barnmorskorna med 10,8 procent. Lägst höjning fick barnmorskorna i Västmanland – 2,3 procent.

De yrken som företräds av Vårdförbundet är sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor. Medellönen för hela gruppen är 29 576 kronor bland dem som jobbar inom landstingen. För en sjuksköterska ligger snittlönen i riket på 28 767 kronor i månaden. Högst är medellönen i Stockholm, lägst är den i Västmanland.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev