Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Omvårdnad

Storstäder klarar sommar ”relativt bra”

Publicerad: 23 juli 2014, 07:50

På Sahlgrenska konstaterar akutsektionens chef Kristine Rygge och akutmottagningens chef Jan Andreasson att de har det ganska bra med bemanningen vad gäller både läkare och sjuksköterskor.

Foto: Robin Aron/Bildbyrån

Situationen i vården är tuff i sommar – men något bättre än förväntat. Det visar nedslag i några stora landsting.


I Stockholm var det mycket pressat i början av juli, men det har lugnat ned sig lite mot mitten av månaden.

– Läget är ansträngt, det är viktigt att framhålla, men vi har tät kontakt och gott samarbete om gemensamma patienter, säger Anna Nergårdh, chefläkare i Stockholms läns landsting med särskilt ansvar för samordningen av vården i sommar.

En nyhet sedan en vecka är den geriatrikkoordinator som tillsatts för att sköta kontakten mellan sjukhus och geriatrikkliniker. Det är en läkare med specialistkompetens inom geriatrik som ska kunna matcha patienterna till rätt klinik.

– Med vanliga rutiner kan det bli för krångligt och ta lite för lång tid. Vi prövar det här i sommar på förslag av vårdgivarna så får vi se hur det faller ut, säger Anna Nergårdh.

När dagensmedicin.se refererade en artikel från TT om att läget var relativt bra på akuten vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, ifrågasattes det i kommentarfälten av anställd personal. Men bilden av en hyfsad sommar på akuten i Göteborg i år förblir bekräftad.

–  Vi har det ganska bra med bra läkarbemanning, både erfarna och nyrekryterade, säger Kristine Christiansen Rygge, läkare och chef för akutsektionen.

Bland sjuksköterskorna har man också full täckning, enligt Jan Andreasson, sjuksköterska och vårdenhetschef för akutmottagningen.

– Det känns jätteskönt. Vi har lyckats rekrytera men jag vet ju att det är problem på många andra håll i huset, säger han.

Det var en lyckträff att anställa nyexade sjuksköterskor redan i februari och låta dem gå en introduktionsutbildning i god tid före sommaren, tycker Jan Andreasson. De har redan fått en viss vana. Han tror att Sahlgrenska kommer att hålla fast vid den modellen.

Den stora bristen på vårdplatser är däremot tuff.

– Vi har försökt hålla på att patienterna inte ska behöva övernatta på akuten men visst har det funnits nätter när de legat kvar in på förmiddagen, säger Jan Andreasson.

Förutom bristen på vårdplatser på andra avdelningar, påpekar Lisa Nordqvist, sjuksköterska på akuten och fackligt förtroendevald, att det nya samarbetet i team kring patienten, som inleddes i våras på akuten, lett till en hel del stress bland hennes kolleger.

– Men det är för tidigt att utvärdera det, eftersom det är så nytt.

På neonatalavdelningen vid Sahlgrenska i Mölndal är trycket hårt. Så många bebisar förs över dit efter avslutad intensivvård på Östra sjukhuset, på grund av plats- och personalbrist och problem med smittspridning under våren. Läget har ändå varit genomgående bättre den här sommaren, enligt vårdenhetschef Marie Finizia, som fått tag i de vikarier som behövts i Mölndal.

Hon ser fram emot nästa sommar när hela den neonatala intensivvården och vårdavdelningen flyttas till större lokaler på Östra sjukhuset, och intensivvård och vårdavdelning separeras.

– Det är det enda raka för patienterna. Det går inte att fortsätta att bussa runt de yngsta individerna så här.

På Skånes universitetssjukhus i Lund har man haft ett utbrott av callici­virus, vinterkräksjuka, på patient­hotellet och familje-BB. Det innebar ökat tryck på de avdelningar dit patienterna fick flytta.

Mycket av personalens tid på sjukhusen i Skåne har gått åt till att hantera fulla avdelningar, värst har det varit i Helsingborg, Malmö och Lund, enligt Poul Kongstad, tillförordnad chef för den enhet i Region Skåne som har hand om vårdplatserna.

– Det är trångt på sjukhusen generellt i sommar, precis som i resten av landet, men vi har inte haft någon riktig genomklappning, säger han.

Relaterat material

Pressat läge på akuterna

Årets sommarläge det tuffaste på länge

Kommuner har också brist på sjuksköterskor

Fack: Tuff sommar för akuterna

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev