Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Stort intresse för kommunal munvård

Publicerad: 7 december 2015, 07:22

Ewa Nyström, tandhygienist och projektledare, Carina Gustavsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska, Mariestads kommun, och Anita Petersson, tandhygienist.

En kommunalt anställd tandhygienist har fått många att snegla mot Mariestad. Innan projektet ens har utvärderats verkar flera kommuner nappa på idén.


– Väldigt många är intresserade av att komma hit och titta, både i Sverige och i Norge. Preliminärt har det sagts att projektet ska utökas till ytterligare fyra kommuner i Västra Götalandsregionen. Min gissning är att dessa kommuner kommer att börja med den här modellen under nästa år, säger Bent Petersen, tandvårdschef hos Folktandvården i Västra Götaland.

Mariestads kommun var för två år sedan först ut i landet med att låta anställa en tandhygienist på halvtid. Anita Petersson har sedan dess delat sin tid mellan folktandvården och kommunen. Men i jobbet hos den sistnämnda undersöker hon aldrig munnar, utan lägger i stället tid på att stötta och utbilda kommunens vårdpersonal.

– Ofta vill de ha konkreta tips på hur man ska kunna utföra munvård när brukaren inte vill. Då handlar det mycket om att vara lite finurlig och närma sig försiktigt. Om man jobbar med dementa kan man kanske använda en sked för att över huvud taget få titta i munnen. Det kan kännas naturligare att gapa när vi har en sked i handen, säger Anita Petersson.

Hon har jobbat tätt tillsammans med kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska, Carina Gustavsson, och projektledaren Ewa Nyström. Alla tre ser ett behov av större fokus på tandvård med en ökad andel gamla, som till skillnad från förr ofta har sina egna tänder i behåll.

– Flera studier har visat att tandhälsan påverkar allmänhälsan och vice versa. Kan du inte äta ordentligt riskerar du undernäring, vilket kan göra att du blir mindre stabil och ramlar och får frakturer. Hos äldre kan de sociala kontakterna också påverkas av dåliga tänder. En förfärligt dålig andedräkt gör att anhöriga blir mindre benägna att kramas och vara nära. Allt hänger ihop, säger Ewa Nyström.

Ännu återstår ett år av projekttiden och utvärderingar väntar fort­farande. Men Bent Petersen pekar ut förbättrad samverkan mellan kommun och region som en viktig vinst. Samtidigt har de dubbla arbets­givarna lett till en del byråkratiskt strul, exempelvis dubbla karensdagar.

– På lång sikt är det inte bra att ha två olika arbetsgivare. Under resans gång har vi lärt oss att vi måste lösa det här på ett annat sätt. En variant kan vara att kommunen köper tjänsten av landstinget, men att tandhygienisten fortfarande är placerad på kommunen under den tid hon jobbar i verksamheten, säger Ewa Nyström.

Trots smärre barnsjukdomar tror Bent Petersen att kommunala tandhygienister är modellen för framtiden.

– Många äldre slutar gå till tandläkaren när de börjar bli skröpliga. Vi tror att det här är ett bra sätt att undvika att de faller mellan stolarna.

ANNA-CAJSA TORKELSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev