Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Stress och oro vanligt bland sörmländska sjuksköterskor

Publicerad: 14 juni 2016, 09:08

En känsla av otillräcklighet, stress och oro för patienternas säkerhet. Så kan man sammanfatta en enkät som P4 Sörmland gjorde bland länets sjuksköterskor.


Ämnen i artikeln:

Landstinget Sörmland

– Det är så psykiskt nedbrytande att ha så många bollar i luften att man inte vet vad man gjort, vad man ska göra, eller var man ligger i prioriteringsschemat, säger en sjuksköterska som Sveriges Radio P4 Sörmland pratat med.

Fler än 450 sjuksköterskor har svarat på den enkät om arbetssituationen som radiokanalen skickat ut till alla sjuksköterskor i Landstinget Sörmland.  Det är drygt en fjärdedel av arbetskåren, vilket förvisso inte är tillräckligt underlag för att dra några statistiska slutsatser, men det ger likväl en inblick.

Sex av tio sjuksköterskor, 270 av de svarande, säger att de varje vecka upplever att de inte hunnit med allt de skulle under ett pass. 182 uppger att de gjort misstag relaterat till stress eller tidsbrist.

Och jobbet hänger med hem i form av tankar om att man missat något, eller som ett dåligt samvete för att man inte gjort tillräckligt. Tidsschemat är pressat och det kan gå ut över patienterna.

– Det är lätt att missa saker. Ibland kanske man inte ens vill hitta problem, eftersom man vet att det kommer att förstöra prioriteringslistan, säger en sjuksköterska till P4 Sörmland.

Relaterat material

Överbeläggningarna på sjukhusen ökar kraftigt

JESPER CEDERBERG

Ämnen i artikeln:

Landstinget Sörmland

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News