Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Studie tar tempen på arbetsskador

Publicerad: 19 juli 2017, 05:50

Foto: Eva Dalin

Vård- och arbetsskador är på tapeten i tre regioner. En intervjustudie ska ta reda på bland annat sjuksköterskor och undersköterskors syn på detta, och fler anställda som vill berätta om sina upplevelser söks.


– Inom psykiatrin finns hot och våld situationer som ibland även leder till fysiskt våld. Det kan också vara dementa personer som blir aggressiva och som inte medverkar vid en förflyttningssituation där både patienten och den anställde faller, säger Charlotte Wåhlin, forskare vid Arbets- och miljömedicin i Linköping samt projektledare för studien.

Studien startade i början på 2016 och pågår i tre regioner: Region Östergötland, Region Örebro län och Region Jönköpings län. Fast arbetsskador är ett stort problem inom vården har hittills enbart ett tjugotal personer rekryterats till studien, och det dubbla antalet behövs. Charlotte Wåhlin tror att det beror på flera saker.

– Jag tror dels att det handlar om att man ska ta sig den tiden att delta i studien, men också att man ska vilja berätta om det. Det kanske var en situation som var jobbig för den anställde och det är inte som att berätta om vad som helst.

Intervjuerna handlar om omvårdnads- eller behandlingssituation som inneburit risk för patient och medarbetare inom vården att skada sig och det handlar om alla typer av fysiska och psykiska skador.

– Det är inte så vanligt att föra samman de här två områdena, arbetsmiljö och patientsäkerhet, och det är inte så mycket gjort i Sverige. Men till vardags lever vi inom hälso- och sjukvården med de här frågorna ihop, säger Charlotte Wåhlin.

– Många av hälso- och sjukvårdens personal har större fokus på patientens behov än att måna om sin egen arbetsmiljö. Så vården rullar på ganska bra eftersom man sätter patientens behov främst, på bekostnad av egen hälsa.

Vad hoppas ni i slutända kunna uppnå med studien?

– Det primära är att lyssna på de som har erfarenheter och upplevelser av detta, att ta del och lära av det på ett systematiskt sätt. Men sedan planerar vi även att ha seminarier, utbildning och dialog med chefer och medarbetare hur vi tänker kring det här, säger Charlotte Wåhlin.

Hon hoppas att resultatet från studien ska bli underlag för att göra studier där vi för in riskbedömningsmetoder på ett mera systematiskt sätt både för personal och patienter.

Vad är din uppmaning till anställda inom landsting?

– Berätta om erfarenheter och situationer så vi kan hjälpa till att förebygga skador tillsammans. Din berättelse är viktig för oss, säger Charlotte Wåhlin.

Om någon är intresserad av att vara med i studien och bor i en av de tre regionerna, så uppmanar Charlotte Wåhlin att kontakta henne via mejl, charlotte.wahlin@regionostergotland.se.

EMILIA LARSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev