Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Studietiden är över – nu börjar allvaret

Publicerad: 2 februari 2016, 09:00

Tusentals nybakade sjuksköterskor och läkare avslutar sina utbild­ningar i dagarna. Och de gör det med minnesvärda ceremonier.


Tiden med föreläsningar, grupp­arbeten, uppsatser och tentor är över. Runt 3 000 sjuksköterskor, läkare och fysioterapeuter är nu i januari klara med sina utbildningar, enligt en bedömning utifrån Universitets- och högskoleämbetets statistik.

På landets äldsta sjuk­sköterske­utbild­ning vid Ersta Sköndals högskola blev det känslofullt när runt 60 färdigutbildade sjuksköterskor hade examenshögtid i Katarina kyrka i förra veckan.

Rektorns och studentrepresentantens tal handlade om människo­värde, humanism och solidaritet. Och om att sträcka ut sina händer, vilket studenterna också gjorde i en symbolisk gest.

En av sjuksköterskorna sjöng artisten Lalehs sång Goliat, med några små förändringar i texten: ”Vi ska ta över vården, vi ska bli stora, vi ska bli mäktiga, och vi ska göra jorden hel, (…) och vi ska slåss, ja, vi ska slåss mot Goliat.”

– Vi ville att vår klass skulle göra avtryck under högtiden och Goliat är en sång som vi gillar. Vår klass består av starka individer, så jag tror verkligen att vi kommer att kunna ta över vården, göra skillnad och ta ansvar, säger Simone Patriksdotter, som var en av dem som ansvarat för att arrangera högtiden.

Efter tal och sång fick sjuk­sköterskorna – under jubel och applåder – ta emot Ersta Sköndals sjuk­sköterske­brosch.

– Utbildningen har haft ett starkt inslag av etik och livsåskådning i alla moment. Det fanns med i cere­monin och är något som vi bär med oss ut i arbetslivet, säger Simone Patriksdotter som går direkt från utbildningen till fast tjänst på ­Capio S:t Görans sjukhus.

Att avslutningshögtiden är viktig tycker även Emma Goop, som nyligen tog sin läkarexamen i Umeå.

– Det blir som ett avslut på studie­tiden, men samtidigt ett avstamp inför det nya som väntar. Ceremonin var både lite vemodig och rolig. Det blev en fin blandning av allvar, nostalgi och humor. Ett bra slut, sam­tidigt som jag kände att examen bara är en bit på vägen, berättar Emma Goop.

Under avslutningen höll både lärare och studenter tal om det livslånga lärandet och den humanistiska delen av yrket.

Avslutningsceremonin är tradition och något som studenterna vill hålla kvar, enligt Emma Goop.

– Ritualer har en funktion. De ger en möjlighet att reflektera, känna stolthet, vara glad, nostalgisk och ta avsked. Och gå vidare.

På Karolinska institutet, KI, i Stockholm deltog 300 sjuksköterskor, läkare, fysioterapeuter och arbetsterapeuter i avslutningen den 15 januari.

Där har avslutningsceremonierna en strikt formell ordning. De inleds med fanborg och procession. Där­efter håller rektor tal till studenterna som sedan får gå upp på scenen för att ta emot ett kuvert med en välgångshälsning. Examensbevis fås vid annat tillfälle. Det blåses fanfar och studenterna fotograferas i sina högtidskläder.

– Vi är nog ganska ensamma om den här formella och högtidliga ordningen, som är densamma år från år. Men den uppskattas av studenterna eftersom flertalet av dem kommer, berättar Ylva Blomberg som är enhets­chef för ceremonier på KI, i dagligt tal kallad ceremoni­mästare.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev