Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Tarmvred orsakade dödsfall – Ivo kritisk till vården

Publicerad: 29 oktober 2015, 14:36

Ivo riktar hård kritik mot vården vid Gällivare sjukhus sedan en patient avled efter ett oupptäckt tarmvred.


Ämnen i artikeln:

Norrbottens läns landstingGällivare sjukhus

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, är kritisk på flera punkter till det medicinska omhändertagandet, omvårdnaden och dokumentationen av ett patientfall vid en kirurgisk klinik på Gällivare sjukhus och riktar därför kritik mot vårdgivaren, Norrbottens läns landsting.

Cancerpatienten vårdades på sjukhuset för att ett av hennes natriumvärde var för lågt. Efter två veckor konstaterade kliniken att kvinnan led av tarmvred. Hon skickades för att opereras akut men det var för sent och patienten dog.

Ivo fick en anmälan om fel i vården. Efter en utredning av ärendet finner Ivo flera brister. Bland annat konstateras i beslutet att journalen visar att patienten inte haft avföring på 13 dagar men att det inte framgår att man diskuterade någon behandlingsstrategi eller att man sökte någon orsak under vårdtiden. Därför får vårdgivaren kritik för brister i det medicinska omhändertagandet.

Ivo finner också brister i dokumentationen i omvårdnadsjournalen, där det inte går att följa planering och utvärdering av patientens tillstånd.

När det gäller omvårdnaden riktar Ivo kritik på flera punkter. Bland annat ifrågasätter Ivo med vilken noggrannhet personalen säkerställde patientens närings- och vätskeintag. Patienten hade också drabbats av trycksår, men någon notering om förebyggande insatser gjordes inte. Och patientens närstående fick inte vara tillräckligt delaktiga och informationen till dem var bristfällig.

”Sammantaget är det viktigt att behandlingsansvarige läkare bör hålla sig underrättad om resultatet av omvårdnadsinsatserna som en del av den totala vården för att kunna fatta välgrundade beslut om patientens fortsatta behandling”, skriver Ivo.

Beslutet om att rikta kritik mot landstinget får inte överklagas.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev