Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Team bra för äldre

Publicerad: 2 december 2013, 11:30

Äldre som kommer akut till sjukhus bör tas omhand av ett team med flera yrkesgrupper, enligt SBU.


SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering, har granskat den samlade forskningen om så kallat strukturerat omhändertagande av äldre som kommer akut till sjukhus.

Metoden innebär att patientens hela livssituation bedöms av ett team bestående av läkare, sjuksköterska samt andra yrkesgrupper. Teamet kan antingen ha ett direkt patientansvar eller en rådgivande roll.

SBU slår fast att det finns många utvärderingar av metoden, men få som håller god vetenskaplig kvalitet. Myndigheten har inte kunnat hitta några studier som specifikt handlar om metoden på akutmottagning som uppfyllde urvalskriterierna. Därför handlar översikten om omhändertagandet på vårdavdelningar.

Enligt SBU finns stöd för att ett integrerat strukturerat omhändertagande – där teamet har direkt patientansvar – är bättre än vanlig vård. Möjligheterna för den äldre att bo kvar hemma efter avslutad sjukhusvård förbättras, liksom personlig ADL, alltså förmågan att klara grundläggande personliga behov som att äta och gå på toaletten.

När det gäller återinskrivning på sjukhus är integrerat strukturerat omhändertagande minst lika bra som vanlig vård och vad gäller instrumentell ADL, till exempel hushållsgöromål, likvärdig.

Däremot medför inte ett rådgivande strukturerat omhändertagande – där teamet enbart genomför bedömning och rekommenderar åtgärder på begäran av patientansvarig personal – bättre resultat än vanlig vård, skriver SBU.

SUSANNE FREDRIKSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev