torsdag26 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Tilltänkt sjukhuschef drar tillbaka ansökan efter kritik

Publicerad: 4 april 2018, 14:35

Foto: Arne Forsell / BILDBYRÅN

Den sjuksköterska som arbetsgivaren velat ha som sjukhuschef vid Centralsjukhuset i Kristianstad drar tillbaka sin ansökan. Motståndet från läkarkåren blev för stort.

Ämnen i artikeln:

Region SkåneCentralsjukhuset i KristianstadVårdförbundet

Den tilltänkta sjukhuschefen har tidigare varit divisionschef och hade arbetsgivarens förtroende. Men inte läkarkårens.

Efter diskussioner bland läkarna i en grupp på Facebook togs initiativet till en protestlista som fick över 200 underskrifter, enligt Kristianstadbladet.  Där skrev läkarna bland annat:

”Läkarkåren vill härmed uttrycka sin starka önskan om att det ska vara en läkare som tillträder sjukhuscheftjänsten i Kristianstad. Detta för att undvika en uppdelning mellan administrativ sjukhuschef och en medicinsk ledningsansvarig.”

Högsta ledningen för Skånevård Kryh, en av Skånes fyra hälso- och sjukvårdsförvaltningar, insisterade ändå på att den som de valt som chef var den som var bäst lämpad att leda Centralsjukhuset i Kristianstad, enligt Kristianstadbladet.

Men så i går återtog den tilltänkta sjukhuschefen sin ansökan.

Alf Jönsson, regiondirektör i Skåne säger sig förstå beslutet med tanke på det motstånd som varit från läkarkårens sida.

– Och det är givetvis ledsamt för såväl kandidaten som för Region Skåne, säger han till Kristianstadbladet och berättar att en ny rekryteringsprocess nu dras i gång.

På Vårdförbundets Skåneavdelning har man inte blivit klok på om det var personen eller det faktum att det var en sjuksköterska som stack värst i ögonen på läkarna.

– Vi anser att ledaregenskaperna väger tyngre än grundprofessionen. Regionen hade förmodligen en välgrundad tanke med att tillsättningen och det vore väldigt tråkigt om Läkarförbundet reagerat på att det var en sjuksköterska, säger Dana Breicht, avdelningsordförande för Vårdförbundet i Skåne till Dagens Medicin.

En sjukhuschef behöver inte nödvändigtvis ha medicinsk kompetens på läkarnivå utan har personer omkring sig som kan bistå vid beslut av den karaktären, menar hon.

Dagens Medicin har sökt chefskandidaten utan att resultat.

Region Skåne tog bort tjänsterna som sjukhuschefer vid de små sjukhusen i tre av sina förvaltningar 2013. Nu återinförs tjänsterna. Vilka som blir sjukhuschefer är klart vid alla sjukhus utom i Kristianstad.

Relaterat material

Sjukhuschefer gör comeback i Skåne

Inga sjukhuschefer i Skåne

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev