fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Tracheostomiprojekt frigör intensivvårdsplatser

Publicerad: 19 december 2014, 10:31

Christina Liffner, instruktionssjuksköterska, vid intensivvårdskliniken på Universitetssjukhuset i Linköping, Martin Golster, verksamhetschef vid samma klinik och Mats Guldstrand, också intensivvårdssjuksköterska och instruktionssjuksköterska vid Clinicum Östergötland.

Genom utbildning i tracheostomivård har Landstinget i Östergötland kunnat spara in nära 200 iva-dygn. Men det var inte det som var meningen.

Ämnen i artikeln:

Region ÖstergötlandUniversitetssjukhuset i LinköpingLasarettet i MotalaVrinnevisjukhuset

Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


Under en längre tid har de anställda på intensivvårdsavdelningen vid Universitetssjukhuset i Linköping upplevt att vården av patienter med tracheostomi kunde ha fungerat bättre.

En tracheostomi, det vill säga ett litet rör som opereras in i luftstrupen via halsen för att skapa en fri luftväg, är i sig ingen indikation på intensivvård. Men då kompetensen att vårda patienter med tracheostomi bara fanns på intensivvårdsavdelningen och på några få andra avdelningar på sjukhuset blev det ofta så att patienterna låg kvar på iva, trots att de inte behövde intensivvård.

– Det är inte trachen som ska avgöra var patienten ska ligga, det är den grundläggande sjukdomen, säger Mats Guldstrand, intensivvårdssjuksköterska och även instruktionssjuksköterska vid Landstinget i Östergötlands utbildningsenhet.

För att råda bot på problemet startades ett utbildningsprojekt med anställda från iva och öron-näsa-halskliniken. Ett utbildningskoncept med både film och nyinköpta patientsimulatorer togs fram och mellan november 2012 och december 2013 utbildades totalt 66 sjuksköterskor från 33 olika enheter på sjukhuset.

När 2013 sedan summerades stod det klart att utbildningsinsatsen lett till att 17 patienter kunnat flyttas från iva till sina respektive vårdavdelningar där de vårdades i sammanlagt 195 dygn. På årsbasis frigjordes därmed en halv intensivvårdsplats.

– Det är ju en bieffekt som är väldigt positiv. Det handlar hela tiden om att vi måste prioritera patienter till intensivvården, det är de sjukaste patienterna som behöver komma dit, säger Mats Guldstrand.

Och lägger till.

– Sedan var det inte huvudsyftet. Det var att ge de trachade patienterna bästa möjliga vård. Att ge vårdavdelningen kunskap, kompetens och trygghet.

Tracheostomiprojektet

■ Har kostat Landstinget i Östergötland 90 000 kronor.
■ Innefattar två administrativa sjukskötersketjänster på 20 procent i Linköping och Norrköping.
■ Startade på Universitetssjukhuset i Linköping men pågår sedan en tid tillbaka även på Vrinnevisjukhuset i Norrköping och kan i framtiden även komma att inkludera Lasarettet i Motala.
■ Har uppdaterats och innehåller nu även kunskap om att ventilera patienter med revivator/andningsblåsa i händelse av hjärtstopp.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev