Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Tung kritik mot amningsråd

Publicerad: 14 oktober 2014, 06:19

Det är olyckligt att ledande myndigheter valt att sprida ett råd till allmänheten som kan uppfattas som att napp rekommenderas redan på BB, skriver företrädare för Svenska barnläkarförningen och Svenska barnmorskeförbundet på DN debatt.


Härom veckan kom Socialstyrelsen med tio råd för främjande av amning, en svensk översättning och omarbetning av Världshälsoorganisationens råd.

Ett av råden lyder:  Informera mammor/föräldrar om att de vid amningsproblem kan undvika att ge barn sug- och dinapp under första en till två levnadsveckorna för att underlätta att amningen ska komma i gång.

Ur ett professionellt perspektiv är denna skrivning obegriplig , skriver debattörerna, som alla har sin profession inom neonatal- och barnsjukvården samtidigt som de har ett ben i forskningen eller poster inom yrkesföreningar.

Enligt debattörerna är det först efter en till två veckor som det över huvud taget går att uttala sig om eventuella amningsproblem, oftast i form av otillräcklig mjölkproduktion och dålig viktuppgång hos barnet.  Forskning visar att det finns ett samband mellan tidig nappanvändning och uppkomsten av dessa amningsproblem , skriver de.

Bakgrunden till den svenska skrivningen i amningsråden är forskning som visat att nappanvändning kan minska risken för plötslig spädbarnsdöd. Men det håller inte, enligt artikelförfattarna.  Dessa studier har dock inte visat att napp skyddar mot död under barnets första levnadsmånad, en tidsperiod då extremt få fall av plötsligt spädbarnsdöd inträffar , skriver de.

Nu kräver artikelförfattarna, däribland barnläkaren Anna-Karin Edstedt Bonamy, Svenska barnmorskeförbundets ordförande Ingela Wiklund och Magnus Domellöf, docent och ordförande i Svensk förening för neonatologi, att rådet ändras. De föreslår att skrivningen ska lyda:  Napp ska inte ges till nyfödda barn men kan introduceras när amningen är etablerad .

Relaterat material

Nya råd kring amning

Socialstyrelsen backar inte om amningsråd

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev